Grensoperatie tegen drugs in Nicaragua (Foto: IPS)
Verslag, Nieuws, Wereld, Samenleving, Mensenrechten, Drugshandel, Nicaragua, Rechtszaken -

Nicaragua boekt vooruitgang in strijd tegen drugshandel

MANAGUA — Nicaragua boekt vooruitgang in de strijd tegen de drugshandel. Maar daarbij worden ook rechten geschonden, zeggen experts.

maandag 17 september 2012 17:55
Spread the love

Twee rechtszaken rond drugshandel krijgen momenteel veel aandacht in Nicaragua. In de ene zaak worden 24 personen beschuldigd van witwaspraktijken, georganiseerde misdaad en drugshandel. Ze worden gelinkt aan de Centraal-Amerikaanse maffia die in juli vorig jaar de Argentijnse zanger Facundo Cabral vermoordde in Guatemala.

De andere zaak draait rond achttien Mexicanen. Die werden op 20 augustus opgepakt aan de grens met Honduras toen ze met zes voertuigen van televisiezender Televisa en met valse documenten het land trachtten binnen te komen. In de voertuigen werden sporen van cocaïne gevonden en 9,2 miljoen dollar (7 miljoen euro).

Veiligste land

Met de twee rechtszaken en de vele militaire en politieoperaties van de laatste vijf jaar voert Nicaragua in Centraal-Amerika de strijd tegen de internationale misdaad aan, zegt veiligheidsexpert Roberto Orozco van het Instituto de Estudios Estratégicos y Políticas Públicas (IEEPP – Instituut voor Strategische Studies en Openbaar Beleid).

“Nicaragua is zeer effectief internationaal gezien, maar door de omvang van de maffia’s en de beperkte middelen is de impact van elke inspanning beperkt en onvoldoende”.

Leger en politie noemen Nicaragua het veiligste land van Centraal-Amerika. Volgens legerstatistieken zijn sinds begin vorig jaar 182.526 operaties uitgevoerd tegen de drugshandel, waarbij 6,7 ton cocaïne, 93 voertuigen en 41 vaartuigen in beslag zijn genomen en 1288 mensen zijn opgepakt.

Twijfelachtige methodes

Maar mensenrechtenactivisten en veiligheidsexperts waarschuwen dat de Nicaraguaanse politie er twijfelachtige methodes op nahoudt, vooral in arme wijken. Niet alleen organiseert ze informatiesessies en zelfs betogingen tegen drugs, op huizen van vermeende drugsdealers gaan politieagenten in burger ook ‘Aquí se vende drogas’ (Hier verkoopt men drugs) spuiten.

“Als de politie weet dat er drugs worden verkocht in een huis, waarom arresteert ze de bewoners dan niet en brengt ze hen dan niet voor het gerecht?”, vraagt onderzoeker Roberto Cajina van het Red de Seguridad y Defensa de América Latina (Netwerk voor Veiligheid en Defensie in Latijns-Amerika) zich af.

Ook Gonzalo Carrión, juridisch directeur van het Nicaraguaans Centrum voor Mensenrechten zegt dat de politie het principe van het vermoeden van onschuld schendt. “Het privé-eigendom wordt geschonden, en ook de integriteit van kinderen en jongeren die in die huizen wonen en gestigmatiseerd worden als leden van een misdaadnetwerk”.

take down
the paywall
steun ons nu!