Media onder vuur in Soedan
Verslag, Nieuws, Afrika -

Media onder vuur in Soedan

KHARTOEM — Meer dan tweehonderd Soedanese journalisten zitten zonder werk nu de overheid verschillende kritische krantenredactie heeft gesloten.

maandag 17 september 2012 00:01
Spread the love

In het krantendistrict in het oosten van Khartoem zitten tientallen mensen thee te drinken onder de bomen en kranten te lezen. De meeste onder hen zijn ex-journalist bij een van de tien kranten die tot sluiting gedwongen werden toen de overheid de belastingen op drukwerk verhoogde om de kranten het zwijgen op te leggen.

Mohamed Ahmed, voormalig journalist bij de krant Ajrass Elhuriya, is een van hen. “Ik zit al anderhalf jaar onder de bomen omdat de overheid mijn krant sloot en andere kranten schrik hebben om mij aan te nemen”, zegt hij. “Ze denken dat ik tegen de overheid ben.”

Het Soedanese Netwerk voor Journalisten schat dat momenteel zo’n 200 journalisten zonder werk zitten door de sluitingen. De campagne tegen de media begon ruim een jaar geleden, kort na de afscheiding van Zuid-Soedan. Bij de protesten die uitbraken tegen de besparingsplannen van de overheid zouden meer dan tien journalisten gearresteerd zijn en gemarteld.

Inlichtingendiensten

Het voorbeeld van de krant Rai Elshab is tekenend. De krant werd gesloten door de Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (NISS) nadat ze een verhaal had gebracht over rebellen in de volatiele regio Darfoer. De eigenaars probeerden de sluiting aan te vechten in de rechtbank, maar zonder succes.

Op 9 september bevestigde de rechter in Karthoem de sluiting van de publicatie. De krant kreeg bovendien een boete omdat het de “plichten van de pers” had geschonden en “sectarische spanningen” had gestimuleerd. Enkel met goedkeuring van de NISS zou de redactie opnieuw kunnen werken.

Democratie

Het Soedanese Netwerk van Journalisten wil de situatie aankaarten voor de VN-Mensenrechtenraad in Geneve, maar wacht naar eigen zeggen tot de mogelijkheden in het eigen rechtssysteem uitgeput zijn.

Volgens Faisal Mahmed Salih, voormalig hoofdredacteur van de opgedoekte krant Eladwaa, heeft de censuur een negatieve invloed op de verkoop. “Door de censuur kopen lezers geen kranten meer, want ze zijn toch allemaal hetzelfde”, zegt hij.

Politiek analist Hafiz Mohamed ziet vooral gevaren voor de democratie en de potentiële politieke hervormingen in het land. “Vrijheid van meningsuiting is een basisonderdeel van het democratische proces”, zegt hij. “Als de overheid journalisten en media verbiedt om hun werk te doen, dan zal er geen democratie zijn in Soedan.”

– – – – – – – –
Auteur: Saif Khalid

take down
the paywall
steun ons nu!