Klimaat bedreigt voedselzekerheid sneller dan verwacht
Nieuws, Wereld, Voedselzekerheid, China, Extreme droogte -

Klimaat bedreigt voedselzekerheid sneller dan verwacht

BRUSSEL — De invloed van ernstige droogte kan volgens nieuw onderzoek de komende tien jaar al voelbaar zijn in grote delen van de wereld. Landen als China, Pakistan en Turkije zullen getroffen worden met gevolgen voor de voedselzekerheid in de hele wereld.

maandag 17 september 2012 13:18
Spread the love

De komende tien jaar lopen grote delen van Azië een verhoogd risico op ernstige droogte die de lokale en zelfs de mondiale voedselzekerheid kunnen beïnvloeden. Dat meldt een rapport dat opgesteld is door onderzoekers van de Universiteit van Leeds in opdracht van het Britse Centre for Low Carbon Futures.

Volgens het onderzoek zouden landen zoals China, Pakistan maar bijvoorbeeld ook Turkije zwaar getroffen worden. Aangezien deze regio’s grote producenten zijn van tarwe en maïs, zal dat ook de voedselzekerheid voor de rest van de wereld mee bepalen.

Verwacht wordt dat droogteperiodes die meer dan drie maanden duren in Azië twee keer zo hard zullen toeslaan als tijdens de periode 1990-2005. Dat is een reden tot bezorgdheid, zo stelt het rapport, want China en India hebben niet alleen de hoogste bevolkingscijfers,  maar zijn ook de grootste voedselproducenten van Azië.

Impact in 2020

Het onderzoek werd geleid door Piers Forster van de Universiteit van Leeds en is gebaseerd op de klimaatmodellen van twaalf vooraanstaande klimaatcentra van over de hele wereld.

“De boodschap voor de beleidsmakers is duidelijk”, zegt hij. “De bedreiging van de voedselproductie door de klimaatverandering kan in Azië worden gevoeld in de komende tien tot vijftien jaar. Gezien de trage vooruitgang die in de twintig jaar tot aan de recente VN-conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio+20) werd geboekt, kunnen we niet langer wachten om de klimaatveranderingen en de impact ervan op de globale voedselzekerheid aan te pakken. Onmiddellijke acties zijn nodig om een duurzamer gebruik van de watervoorraden te bereiken.”

“Wij hebben opdracht gegeven tot deze nieuwe studie omdat de meeste onderzoeken rond voedselzekerheid en droogte de periode tot 2050 in kaart brengen, wat voor de meeste beleidsmakers ver buiten het bereik ligt om te overdenken”, zegt Jon Price, directeur van het Centre for Low Carbon Futures. “Ons rapport legt de impact bloot voor de jaren 2020. We geven het bewijs dat droogte de voedselproductie zal beïnvloeden op korte termijn, wat betekent dat beleidsmakers niet langer kunnen wachten om cruciale beslissingen te nemen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!