Werknemers zijn productiever in ‘groene’ bedrijven
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Productiviteitscijfers, Milieubewustzijn, Groene bedrijven, UCLA, Université Paris-Dauphine -

Werknemers zijn productiever in ‘groene’ bedrijven

BRUSSEL — Werknemers zijn tot 16 procent productiever in 'groene' bedrijven, die milieuvriendelijke processen invoeren. Uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit UCLA en de Université Paris-Dauphine blijkt dat de arbeiders er ook beter opgeleid zijn en er een betere interactie is tussen de collega's.

donderdag 13 september 2012 18:45
Spread the love

Vaak wordt aangenomen dat milieubewustzijn en productiviteit lijnrecht tegenover elkaar staan, maar de nieuwe studie in het Journal of Organizational Behavior toont precies het tegenovergestelde.

“Groene praktijken zijn niet alleen goed voor het milieu”, zegt Magali Delmas, hoogleraar Milieueconomie aan de UCLA en auteur van de studie. “Ze zijn ook goed voor de werknemers en voor de productiviteit. De werknemers zijn meer gemotiveerd, beter opgeleid en hebben baat bij betere interpersoonlijke relaties. Daardoor zijn ze productiever dan hun collega’s in conventionele bedrijven.”

Bio

Delmas en haar collega Sanja Pekovic van de Université Paris-Dauphine interviewden telkens twee werknemers bij 5.220 Franse bedrijven. Van de bedrijven werd onderzocht of ze vrijwillig overgeschakeld waren op groene praktijken, zoals eerlijke handel of biocertificaten, en er werden verschillende productiviteitsparameters gemeten.

De onderzoekers stelden tot hun verrassing vast dat vooral de productiviteit van de medewerkers sterk verschilde. In de ‘groene’ bedrijven waren de werknemers 16 procent productiever dan het gemiddelde.

“Het is echt een groot verschil tussen de bedrijven die dergelijke praktijken hebben aangenomen en bedrijven die dat niet hebben gedaan”, zegt Delmas. “We vermoeden dat er een verschil zou zijn, maar niet zo’n enorme sprong in productiviteit.”

Eerder onderzoek toonde al aan dat groene praktijken de kostenefficiëntie van een bedrijf kunnen verbeteren.

take down
the paywall
steun ons nu!