asian pulppaper
Nieuws, Nepal, WWF, Bedreigde soorten, Neushoorn -

Nog slechts 50 Javaanse neushoorns over

BRUSSEL — Van de Javaanse neushoorn zijn nog slechts vijftig exemplaren over. Hij staat sinds deze week op de lijst van honderd meest bedreigde soorten ter wereld.

donderdag 13 september 2012 13:20
Spread the love

De vijftig laatste Javaanse neushoorns leven in het Nationaal Park Ujung Kulon (West-Java) in Indonesië. Tot voor kort kwam de Javaanse neushoorn ook in Vietnam voor, maar stropers legden daar in 2010 het laatste exemplaar neer. Ook in de dierentuinen is geen Javaanse neushoorn meer te vinden.

De Javaanse neushoorn staat op de lijst van honderd meest bedreigde dier-, plant- en schimmelsoorten ter wereld. Deze lijst werd door de Zoological Society of London (ZSL) en de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) deze week gepubliceerd. Aan de lijst is gewerkt door meer dan achtduizend wetenschappers.

Drie soorten kritiek

De IUCN heeft ook nog een Rode Lijst van bedreigde soorten, die veel langer is dan de top 100. Op die lijst hebben drie van de vijf neushoornsoorten de status van ‘ernstig bedreigd (kritiek)’: de zwarte, de Javaanse en de Sumatraanse neushoorn; de Javaanse neushoorn is de meest bedreigde van de drie.

Van de Sumatraanse neushoorn zijn er nog slechts tweehonderd exemplaren over. Die zijn te vinden op Sumatra en Borneo.

“De dieren planten zich niet snel genoeg voort om hun voortbestaan te verzekeren wanneer een ziekte uitbreekt, een vulkaan uitbarst of zich een tsunami voortdoet”, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) naar aanleiding van de publicatie van de top 100.

Kater

Vooral stropers bedreigen de neushoorn. In Zuid-Afrika alleen al steeg het aantal gestroopte dieren vorig jaar tot 448.

In Azië, en vooral in Vietnam, is de vraag groot omdat de hoorn gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde. Een hoorn kan meer dan 20.000 euro halen op de zwarte markt, waardoor de stroperij een echte vorm van georganiseerde misdaad is geworden.

“In het uitgaanscircuit is het populair om een mix van poeder van neushoornhoorn en water te drinken omdat het zou helpen tegen een kater”, zegt het WWF. “Dit zijn allemaal mythes want de hoorn van een neushoorn bestaat uit dezelfde stof als nagels en haar van de mens.”

Drones

In Nepal kwamen er dit jaar enkele positieve berichten over de neushoorn. Begin dit jaar meldde het WWF dat in heel 2011 geen enkele Indische neushoorn was gedood in het land, voor het eerst in 29 jaar. Van de Indische neushoorn zijn nog ongeveer vijfhonderd exemplaren over, wat de soort de status ‘kwetsbaar’ geeft op de Rode Lijst van de IUCN.

Deze zomer maakte Nepal bekend dat het, met de steun van het WWF, onbemande vliegtuigjes inzet in de strijd tegen de stroperij.

De vliegtuigjes (drones), die zijn uitgerust met camera’s en gps-navigatie, kunnen moeilijk toegankelijke gebieden overzien en de neushoorns, tijgers en olifanten in de gaten houden. Ze kunnen tot 50 minuten in de lucht blijven en een afstand van 30 kilometer afleggen.

Deze week krijgen parkwachters en militairen een opleiding om met de toestellen aan het werk te gaan in twee nationale parken.

take down
the paywall
steun ons nu!