De twee voornaamste rollen worden gespeeld door Alessandro Cangelli en Dorien De Clippel. (foto: Karolien Segers)
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, HETPALEIS, Theater, Antwerpen, Tsjechov -

‘De Meeuw’ en de grote gevoelens

Op 14 september gaat in HETPALEIS het theaterstuk 'De Meeuw' van Tsjechov in première. In deze klassieker wordt de oude generatie geconfronteerd met de nieuwe en vice versa. De regie is in handen van Dirk Tanghe, die daarmee na twee jaar terugkeert als theaterregisseur.

donderdag 13 september 2012 15:15
Spread the love

Jonge wolven

“Het is een echte ensemble-productie met wel tien personages, al komen niet alle personages evenveel aan bod,” zegt acteur Michaël Pas. De twee voornaamste rollen zijn die van het liefdeskoppel Kostja en Nina, gespeeld door Alessandro Cangelli (21) en Dorien De Clippel (20).

Terwijl de meeste acteurs al eerder met Dirk Tanghe hebben samengewerkt, is het voor hen de eerste keer. “Drie à vier jaar geleden studeerde ik aan de toneelacademie in Maastricht”, legt Alessandro uit. “Dirk volgt de ontwikkelingen in het theaterlandschap nauwgezet op. Bij een performance in Maastricht kwamen we met elkaar in contact. Toen Dirk te horen kreeg dat hij hier in HETPALEIS mocht werken, heeft hij mij gevraagd om mee te doen.”

Dat was voor bekend raakte wie Nina zou spelen. “Ik had met Dorien gestudeerd aan de kunsthumaniora en gaf haar naam door, samen met die van enkele anderen”, zegt Alessandro trots. “Plots kreeg ik een mail van Dirk”, gaat Dorien verder. “Ik kende hem niet, maar kreeg te horen dat hij een bekende regisseur is. Dirk kende een aantal van mijn docenten aan het KASK; hij is komen kijken naar een masterclass waaraan ik deelnam en zo ging de bal aan het rollen.”

Onbekend

De twee acteurs zijn nog niet echt bekend. “Op mijn zestiende speelde ik mee in een professionele voorstelling door het gezelschap van Jan en Peter Seynaeve”, zegt Dorien. “Momenteel ben ik te zien in de bioscoop met mijn eerste filmrol in ‘Little Black Spiders’.”

Ook Alessandro speelde op zestienjarige leeftijd mee in een voorstelling. “Dat was er een van Mieke Dobbels”, vertelt hij. “Daarnaast heb ik een paar dubbings in tekenfilms gedaan en meegespeeld in enkele kortfilms. Maar dit is toch mijn eerste grote zaalvoorstelling.”

Voorstelling van alle tijden

‘De Meeuw’ mag dan wel al meer dan honderd jaar oud zijn, toch blijft het stuk hedendaags. “Het gaat over de grote gevoelens”, verklaart Alessandro. “Gevoelens interesseren ons meer dan een historisch kader. Gevoelens zullen nooit door de tijdsomstandigheden veranderen”, gelooft Michaël.

Dirk Tanghe staat erom bekend om grote klassiekers om te toveren tot iets nieuws. Maar deze keer wordt er niet veel aangepast aan het oorspronkelijke stuk. “Het is een enorm goede tekst waardoor er niet veel aan veranderd moet worden”, lacht Michaël.

‘De Meeuw’ loopt vanaf 14 september t.e.m 13 oktober in HETPALEIS.

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!