Mexicaanse vredeskaravaan houdt slotwake in Washington
Nieuws, Verenigde Staten, Mexico, Drugs, Export van wapens -

Mexicaanse vredeskaravaan houdt slotwake in Washington

WASHINGTON - Slachtoffers van de drugsoorlog tegen Mexico vragen de VS om de wapenexport naar Mexico te stoppen. Een maand lang trokken ze met hun getuigenissen doorheen de VS en vanavond houden ze een vredeswake in Washington.

woensdag 12 september 2012 13:08
Spread the love

Meer dan vijftigduizend doden en duizenden vermisten, gefolterden en ontheemden. Dat is de balans van de jongste zes jaar drugsgeweld in Mexico. De Vredeskaravaan voor Gerechtigheid en Waardigheid wil de VS duidelijk maken dat hun drugsoorlog in combinatie met de wapenexport het geweld en de straffeloosheid in Mexico alleen maar heeft doen toenemen.

“Niemand kan zich zeventigduizend gezichten voorstellen. Cijfers zeggen niets. Het zijn abstracties,” zegt de Mexicaanse dichter Javier Sicilia. Nadat zijn zoon vorig jaar vermoord werd, mobiliseerde hij lotgenoten. Twee keer al trokken ze met een vredeskaravaan door Mexico. Nu wou hij de abstracte cijfers ook in de VS een concreet gezicht geven. Samen met een honderdtal anderen heeft hij keer op keer zijn verhaal gedaan, in meer dan 25 Amerikaanse steden.

Geen oorlog zonder wapens

Het persoonlijke verhaal is een aanleiding om ook een politieke boodschap te brengen. De Vredeskaravaan wijst erop dat het geweld in Mexico niet zal stoppen zolang het Amerikaanse beleid wel vecht tegen de drugs, maar niet werkt aan een verbod op wapenexport.

Precies een maand geleden, op 12 augustus, stak de karavaan de grens met de VS over. Via Los Angeles is ze per bus langs de Amerikaans-Mexicaanse grens doorheen twintig staten gereisd. Eergisteren kwamen de deelnemers aan in Washington en ze gingen er praten in East-Harlem, een Latino-wijk waar veel Mexicanen wonen. Tijdens de vredesoptocht en wake vanavond krijgen ze de steun van een aantal religieuze en civiele organisaties uit Washington.

take down
the paywall
steun ons nu!