Grootste Amerikaanse vrijhandelsverdrag loopt vertraging op
Verslag, Nieuws, Wereld, Economie, Chili, VS, Peru, Vietnam, Export, Onderhandelingen, Singapore, Australië, Trans-Pacific Partnership, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Vrijhandelsverdrag, Brunei, Geheimhouding -

Grootste Amerikaanse vrijhandelsverdrag loopt vertraging op

WASHINGTON — De Amerikaanse president Obama had graag het Trans-Pacific Partnership (TPP) nog voor de verkiezingen in november op zak gestoken, maar de onderhandelingen over het ambitieuze vrijhandelsverdrag slepen aan. Bovendien verlopen de gesprekken in de grootste geheimhouding, tot frustratie van veel waarnemers.

dinsdag 11 september 2012 12:09
Spread the love

Afgelopen weekend ging de veertiende ronde in de onderhandelingen over het TPP van start. Een volgende ronde is gepland voor het einde van dit jaar. Het opvolgingsrapport spreekt van “bemoedigende vooruitgang”.

“Vergaderingen en uitgebreid voorbereidingswerk hebben onze verschillen in vele domeinen kleiner gemaakt”, aldus het opvolgingsrapport van de handelsministers uit de negen TPP-landen. “Maar de onderhandelaars blijven werken op de kwesties waarop trager vooruitgang werd geboekt.”

Ook de Amerikaanse topfunctionaris Ron Kirk zegt dat de gesprekken tot diep in 2013 kunnen aanslepen. Hij waarschuwt dat de moeilijkste knopen nog niet werden doorgehakt.

China

Zowel president Barack Obama als zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney heeft van een grotere Amerikaanse export een centraal verkiezingsthema gemaakt. De presidentsverkiezingen staan bijna volledig in het teken van de sputterende Amerikaanse economie.

Momenteel zou het vrijhandelsverdrag negen landen omvatten: naast de VS ook Australië, Brunei, Chili, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam. Verwacht wordt dat Canada en Mexico zich later dit jaar nog bij de onderhandelingen aansluiten. De Japanse regering heeft ook al interesse getoond, maar botst in eigen land op veel weerstand tegen het initiatief.

Eind augustus vond een vergadering van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (Asean) plaats, waarop de plannen werden ontvouwd voor een puur Aziatische vrijhandelszone onder leiding van China. Hoewel de VS hopen dat China uiteindelijk nog zal toetreden tot hun TPP, neemt Beijing momenteel geen deel aan de onderhandelingen.

Open karakter

Volgens vertegenwoordiger Kirk “gunnen” de VS de Aziatische landen hun vrijhandelsverdrag. Hij is optimistisch dat de TPP-onderhandelingen eerder rond zullen zijn dan die voor een puur Aziatisch vrijhandelsverdrag. “Dan moet er deze ronde wel schot in de zaak komen”, beklemtoont hij.

Wat bij het Amerikaanse vrijhandelsverdrag zowel optimisme als heftige tegenstand opwekt, is het open karakter. Amerikaanse functionarissen stellen voor dat nieuwe landen gaandeweg nog kunnen aansluiten. Nu al zouden de landen onder het vrijhandelsverdrag ongeveer een derde van de wereldeconomie omvatten. Omdat verdere uitbreiding mogelijk is, waarschuwen veel critici dat de negatieve aspecten van andere vrijhandelsakkoorden onder Amerikaanse leiding – op het vlak van arbeidsrecht, milieu, kleine ondernemingen en landbouw – veel breder verspreid zullen worden onder een eventueel TPP-verdrag.

Intellectuele eigendomsrechten

Maar de grootste kritiek op de TPP-onderhandelingen is de strikte geheimhouding. Er zijn wel flarden gelekt over de standpunten van de verschillende landen, maar de details over het verloop van de gesprekken zijn enkel bekend door de onderhandelaars en de bedrijven die toegang krijgen tot de ontwerpversies van de documenten.

Volgens activisten spelen bedrijfsbelangen mee bij 84 procent van de 600 adviseurs die de Amerikaanse onderhandelaars hebben geraadpleegd. Niet alleen is het civiele middenveld te weinig rechtstreeks betrokken geweest, ook is de vooruitgang bij de onderhandelingen zelfs voor het Amerikaanse Congres een vraagteken.

In een brief naar Kirk eisen de congresleden nu dat de details gepubliceerd worden, vooral met betrekking tot de intellectuele eigendomsrechten. Er wordt namelijk gevreesd dat de VS proberen om aan de rest van het blok te strikte interpretaties van de intellectuele eigendomsrechten op te leggen.

Eerder werd zo’n verzoek vanuit het Congres al afgewezen, onder het voorwendsel dat de kwesties die op het spel staan te gevoelig en te complex zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!