Martin Dempsey, opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten (foto DoD Erin A. Kirk-Cuomo)
Nieuws, Israël, VS, Iran, Barack Obama, Netanyahu, Mitt Romney -

VS voelt weinig voor aanval op Iran

WASHINGTON — De Amerikaanse stafchef van het leger, Martin Dempsey, verklaarde op 30 augustus tegenover journalisten dat een Israëlische aanval "niet effectief" is en voegde daaraan toe dat hij "niet medeplichtig wil zijn als de Israëli's voor een aanval op Iran kiezen." Het was de eerste keer dat een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris zich zo expliciet uitsprak over Iran.

donderdag 6 september 2012 13:24
Spread the love

President Barack Obama’s expliciete waarschuwing dat hij geen unilaterale Israëlische aanval op Iran zal accepteren, kan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dwingen een stap terug te doen in zijn oorlogsretoriek.

Netanyahu had gehoopt dat de regering-Obama door de verkiezingscampagne onder binnenlandse druk zou komen te staan ten aanzien van het Iranbeleid, en dat dit zou leiden tot de hardere opstelling die Netanyahu en zijn minister van Defensie, Ehud Barak, graag zien.

Maar die politieke druk heeft zich niet vertaald in meer toegeeflijkheid bij Obama. Hij blijft bij eerdere uitspraken dat Netanyahu niet op steun van de Verenigde Staten hoeft te rekenen als het op eigen houtje een oorlog begint met Iran. De Amerikaanse stafchef van het leger, Martin Dempsey, verklaarde op 30 augustus tegenover journalisten dateen Israëlische aanval “niet effectief” is en voegde daaraan toe dat hij “niet medeplichtig wil zijn als de Israëli’s voor een aanval op Iran kiezen.”

Het was de eerste keer dat een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris zich zo expliciet uitsprak over de onwil bij de regering om mee te doen aan een oorlog die wordt uitgelokt door een Israëlische aanval.

Dempsey had in januari al uitspraken in die richting gedaan tijdens een ontmoeting met Israëlische leiders, maar in de maanden daarna leek de Amerikaanse houding iets te veranderen.

Oefening

Na de laatste uitspraak van Dempsey volgde een nog onbevestigd bericht in Time Magazine dat het Pentagon van plan is flink te bezuinigen op de deelname aan een grote militaire oefening met Israël eind oktober, bedoeld om het raketverdedigingssysteem van beide landen te testen.

De oefening was begin dit jaar al uitgesteld, na een eerdere ronde van Israëlisch wapengekletter en de vermoedens dat Israël betrokken was bij de moord op een Iraanse wetenschapper. Door die gebeurtenissen liepen de spanningen tussen Netanyahu en Obama verder op. 

De voormalige Israëlische veiligheidsadviseur Giora Eiland suggereerde dinsdag in een interview met persbureau Reuters dat de verklaring van Dempsey flinke impact heeft gehad in Jeruzalem. “Israëlische leiders kunnen niets uitrichten als er een heel duidelijk ‘nee’ dreigt van de Amerikaanse president”, zei Eiland. “Dus wordt nu onderzocht welke speelruimte er nog is.”

Republikeins kandidaat Mitt Romney

Eiland zei dat Netanyahu eerder had beweerd dat de VS niet blij zullen zijn met een Israëlische aanval, maar dat ze die een dag later zouden accepteren. “Maar na zo’n duidelijk ‘nee’ moeten de zaken heroverwogen worden.”

Netanyahu en Barak hebben nooit expliciet gedreigd Iran aan te vallen. Ze lekten nieuws en wekten via andere wegen de indruk dat zo’n aanval serieus overwogen werd.

Het is niet alleen zo dat Obama een duidelijk standpunt heeft ingenomen ten aanzien van een mogelijke Israëlische aanval op Iran, de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney geeft ook geen signalen dat hij de kwestie hoog wil spelen in zijn campagne.

take down
the paywall
steun ons nu!