photo by jmtimages
Obama, Nieuws, Presidentsverkiezingen, Latino's -

Amerikaanse latino’s zijn veroordeeld tot Obama

CHARLOTTE, 6 september 2012 ( IPS ) — De latinobevolking in de VS, die een doorslaggevende rol speelt in de presidentsverkiezingen, is ontgoocheld in Obama. Maar omdat het Republikeinse alternatief nog slechter is, rest het kiezersblok weinig keus.

donderdag 6 september 2012 15:22
Spread the love

Eergisteren maakte latinoburgemeester Julian Castro nog geschiedenis door de openingstoespraak te geven op de Democratische Conventie. Maar tegelijk vond buiten de deuren van het congrescentrum een protestactie plaats tegen het beleid dat de president voert tegen illegale migranten.

In juni lanceerde Obama het zogenaamde Deferred Action-programma, waardoor zo’n twee miljoen  jongeren zonder papieren in de VS kunnen blijven, maar over zijn hele ambtstermijn werden meer migranten zonder papieren het land uitgezet dan onder welke president ook voor hem.

Latinoparadox

De tegenstrijdigheden zijn typerend voor de latinoparadox van Obama. De president krijgt de steun van de latinobevolking maar pakt daarbij haar meest prangende problemen niet aan.

Maar nu de verkiezingen naderen, laten sommige latinoleiders hun ontevredenheid blijken. “Deze verkiezingen zijn een grote uitdaging voor de latinogemeenschap”, zegt Sylvia Puente van het Latino Policy Forum. “Er is duidelijk opluchting bij sommige jonge mensen over Deferred Action, maar tegelijk is er zijn staat van dienst. Wat hij in de praktijk gedaan heeft, is niet wat hij beloofd had. Er is een hoop ongemak en twijfel over steun aan Obama. Hij heeft zo’n 1,2 miljoen mensen gedeporteerd. Dat heeft een vernietigende impact op het leven van mensen. Iedereen die ik ken, heeft wel een vriend of kennis die gedeporteerd is.”

Loze beloften

Vooral de loze beloften van de president hebben wonden geslagen. “In 2008 beloofde hij dat hij niet zou aanvaarden dat families uiteengetrokken zouden worden, dat hij in een traject voor regularisering zou voorzien voor inwoners die al lang in de VS leven. De latinokiezers geloofden hem”, zegt ook Amalia Pallares, hoogleraar Latijns-Amerikaanse Studies aan de University of Illinois in Chicago. “We kunnen nog niet spreken van een belangrijke of permanente beleidsverbetering op het vlak van immigratie, wat betreft integratie of regularisatie, terwijl we een hoop ingrepen gezien hebben die tot hardere aanpak, straffen of deportatie leidden. Als Obama’s presidentschap vandaag afliep, dan zou zijn nalatenschap bijzonder karig zijn.”

Volgens deskundigen moet Obama zich verzekeren van een grootschalige overwinning bij de latinobevolking om het te halen. Vooral een lage opkomst zou hem daarbij parten kunnen spelen.

Op de conventie in Charlotte spelen prominente latino’s, zoals de burgemeester van Los Angeles Antonio Villaraigosa of actrice Eva Longoria, daarom een centrale rol. Er zijn ook meer latinodelegatieleden op de conventie dan ooit tevoren.

Het kamp-Obama zet belangrijke mijlpalen in de verf, zoals de benoeming van Sonia Sotomayor als rechter in het Hooggerechtshof, en Katerine Archuleta als eerste latino politiek directeur van de presidentiële campagne.

Belangrijk blok

De latinobevolking is tussen 2000 en 2010 met 43 procent gegroeid. Dit jaar zullen naar schatting 26 procent meer latino’s stemmen dan bij de vorige presidentsverkiezingen in 2008.

“Er zijn twee grote demografische trends in dit land”, zegt Puente. “Aan de ene kant is er de verouderende generatie van de babyboomers, die voornamelijk blank zijn en geen kinderen meer krijgen, en de snel groeiende latinopopulatie. Een op de vier kinderen die vandaag geboren wordt in de VS, is latino. Het is zonneklaar dat het latinostemblok stilaan volwassen wordt en een doorslaggevende rol gaat spelen in deze verkiezing en alle volgende.”

Mitt Romney

Maar als Obama’s staat van dienst voor latinothema’s zo pover is, hoe blijft hij zich dan verzekeren van hun doorslaggevende steun? Veel heeft te maken met zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

“Obama zou het op basis van zijn eigen staat van dienst niet goed doen, maar zijn tegenstander doet helemaal niets voor de latino’s, en de Republikeinen hebben anti-immigratiemaatregelen in onder meer Arizona gesteund”, zegt Ernesto Chavez, hoogleraar geschiedenis aan de University of Texas.

Veel latinoleiders zien in Obama dan ook het minste van twee kwaden.

Bovendien is het migratiedebat lang niet het enige thema dat latino’s zorgen baart. “Latino’s zijn bezorgd over de gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid, en natuurlijk ook immigratie”, zegt Pallares. “Maar we moeten ook denken aan wapenwetten en de smokkel van wapens en drugs over de grens, omdat die geweld voeden in veel latinobuurten in de VS. Ook de vijftigduizend doden en verdwijningen in Mexico hebben gevolgen voor familieleden in de VS en latino’s die terugreizen naar Mexico.”

Juiste kant

De demonstranten van UnDocubus, die de nacht na hun demonstratie voor de conventie doorbrachten in een lokale cel, toonden zich uiteindelijk nog het meest positief over Obama.

“We weten dat de nalatenschap van Obama rond immigratie nog onbeslist is”, schrijft de organisatie in een persbericht. We vragen hem aan de juiste kant van de geschiedenis te gaan staan. We willen dat hij herinnerd wordt als de man die een manier vond om de miljoenen mensen die hard werken aan een beter leven in dit land, te betrekken bij de samenleving. En niet als de president die meer migranten deporteerde dan wie ook in de geschiedenis van het land.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!