Mug (foto: Wildxplorer)
Nieuws, Zuid-Afrika, Malaria, DDT -

Meeste DDT in moedermelk is in Zuid-Afrikaans dorp gemeten

In een Zuid-Afrikaans dorp is de hoogste concentratie DDT ooit in moedermelk gemeten. DDT wordt er al lang gebruikt om malaria te bestrijden.

dinsdag 4 september 2012 15:10
Spread the love

In de vier onderzochte Zuid-Afrikaanse dorpen waren de concentraties minstens honderd keer groter dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als aanvaardbaar beschouwt. In één geval werd zelfs de hoogste DDT-concentratie ooit in moedermelk gemeten.

Malaria is erger

In drie van de vier dorpen sproeit men al meer dan zestig jaren kleine hoeveelheid DDT op de muren van huizen om de malariamuggen te bestrijden.
Dichloordifenyltrichloorethaan of DDT is een krachtig middel tegen onder meer luizen en muggen maar doordat het slecht afbreekbaar is en zich ophoopt in lichaamsvetten is het schadelijk voor mens en dier. Het wordt onder meer in moedermelk aangetroffen.

In westerse landen is het gebruik van DDT verboden. In ontwikkelingslanden wordt het wel nog gebruikt. Malaria is erger dan DDT, is daarbij het argument.
In de onderzochte dorpen vindt de DDT-behandeling, door een gespecialiseerd team, een paar keer per jaar plaats.

Misvormde genitaliën

Over de precieze gevolgen van DDT voor de mens is nog veel niet bekend, vooral niet over de gevolgen van langdurige blootstelling aan de stof. Zweedse en Zuid-Afrikaanse onderzoekers brengen daarom in Zuid-Afrika de impact van DDT op de bevolking in kaart.

DDT wordt in verband gebracht met onder meer borstkanker, diabetes, verminderde spermakwaliteit, spontane abortussen en neurologische afwijkingen bij kinderen. In de onderzochte regio zijn meer jongens met misvormde genitaliën aangetroffen dan in regio’s waar DDT niet wordt gebruikt.

“DDT bevat oestrogeenachtige substanties”, zegt chemicus Henrik Kylin van de Universiteit van Linköping. “We weten dat de afbraakproducten van DDT de mannelijke seksuele ontwikkeling tegengaat.”
De studie verscheen in het vaktijdschrift Environmental Pollution.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!