Nieuws, Wereld, Waterweek -

Voedselzekerheid inzet van Wereld Water Week in Stockholm

NEW YORK — Van 26 tot 31 augustus vormt Stockholm het toneel voor de jaarlijkse Wereld Water Week. Er worden 2500 deelnemers verwacht.

zondag 19 augustus 2012 11:55
Spread the love

Water in relatie tot Voedselzekerheid, het hoofdthema van de aankomende Wereld Water Week die jaarlijks in Stockholm plaatsvindt en georganiseerd wordt door het Stockholm International Water Institute (SIWI) is brandend actueel.

Vorige week nog waarschuwde de Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties voor een dreigende voedselcrisis na de ernstige droogte in landbouwgebieden in de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en bepaalde streken van India. Als de internationale gemeenschap de waarschuwing niet ernstig neemt, is een herhaling van de voedselcrisis in 2008 met wereldwijde tekorten en hoge prijzen voor basisvoedsel niet denkbeeldig, klonk het onheilspellend.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat in de komende decennia het voeden van de groeiende wereldbevolking zal afhangen van een stijging van de voedselproductie. “Dit betekent dat we het duurzame gebruik van onze meest eindige hulpbron, water, moeten verzekeren” merkte hij daarbij op.

Landbouw grootste consument

“Wat we eten en de wijze waarop we dat doen, zijn meer dan welke andere activiteit van invloed op de waterbronnen”, zegt Per Bertilsson, directeur van SIWI. Landbouw is de grootste waterconsument, goed voor zo’n 70 procent van het wereldwijde verbruik, voegt hij daar nog aan toe.

Hij ziet vandaag de grootste uitdaging in het garanderen van voedselzekerheid voor iedereen. Niet alleen om de persoonlijke gezondheid van de mens te garanderen maar ook om een gezonde economie en een gezonde planeet te behouden.

De Wereld Water Week vindt plaats van 26 tot 31 augustus en zal naar verwachting meer dan 2500 deelnemers naar Stockholm lokken. Onder hen: VN-functionarissen, wateractivisten, academici, wetenschappers, journalisten en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en het bedrijfsleven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!