In het kader van de Biënnale van Berlijn verscheen op 22 mei een opmerkelijke oproep op de Rosa-Luxemburg-Platz van het Zentrum für Politische Schönheit (foto: Patryk Witt)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Duitsland, Wapenhandel, Saoedi-arabie, Zentrum für Politische Schönheit, Wapenproducent Kraus-Maffei Wegmann, Leopard-2-tanks -

25.000 euro voor wie een eigenaar van Duits wapenbedrijf achter de tralies krijgt

Het Duitse 'Zentrum für Politische Schönheit' (Centrum voor Politieke Schoonheid) is op 21 mei 2012 een campagne begonnen tegen de door Duitse regering geplande levering van 270 Leopard-2-tanks aan Saoedi-Arabië. Het schenkt 25.000 euro aan iedereen die een overtreding op het spoor komt die één van de hoofdeigenaars van betrokken wapenproducent Kraus-Maffei Wegmann achter de tralies kan brengen.

donderdag 31 mei 2012 13:15
Spread the love

“We vragen jullie medewerking”, zo begint het Centrum voor Politieke Schoonheid zijn verklaring. “Wij loven een beloning van 25.000 euro in contant geld uit aan wie ons inlichtingen kan geven die tot de wettelijke en effectieve veroordeling van één van de negentien hoofdeigenaars van wapenfabrikant Kraus-Maffei Wegmann leiden.”

“Wij hebben zopas de dossiers, de namen en de foto’s openbaar gemaakt van de eigenaars die het meest zullen profiteren van de levering van de 270 gevechtstanks aan Saoedi-Arabië.”

“Tot die hoofdeigenaren horen antroposofen, kunstenaars, fotografen, leerkrachten, psychologen, en zelfs een Mozart-biograaf en lid van de Humanistische Union (een Duitse burgerrechtenvereniging, nvdr). Aangezien de verhandeling van zwaar oorlogsmateriaal aan een autoritair regime niet als een misdaad beschouwd wordt, zijn we nu op zoek naar alle strafrechtelijk relevante overtredingen van de eigenaren: belastingontduiking, witwaspraktijken, bedrog … Samen sturen we ze naar de gevangenis!”

“Op onze website vindt u alle informatie over de kwestie en kunt u de eigenaren van het wapenconcern ook een persoonlijke boodschap nalaten, die we hun zeker zullen doorsturen: www.25000-euro.de. Ons doel is de eigenaars de verantwoordelijkheid te laten nemen over hun eigen onderneming.”

“Voor niemand, niet voor verkozen politici, niet voor mensenrechtenactivisten, en zelfs niet voor de generaals van het Duitse leger, is het zo gemakkelijk invloed uit te oefenen op het bedrijfsbeleid van Krauss-Maffei Wegmann, als voor de negentien op de site besproken eigenaren.”

“De verkoop van tanks aan Saoedi-Arabië vormt een schending van de Duitse wet die controle uitoefent op de export van oorlogswapens, en een inbreuk op de gedragscode van de EU wat betreft wapenuitvoer naar landen die de mensenrechten massaal schenden. Saoedi-Arabië bezet op vlak van politieke rechten de 161ste plaats op 167 landen.”

“De Leopard 2-tank is niet zomaar een tank. Hij werd speciaal ontwikkeld om volksopstanden neer te slaan. Help de eigenaars van de wapenfabriek de verantwoordelijkheid over hun daden op te nemen. Eigendom brengt immers verplichtingen met zich mee.”

“Dit vormt naar de mening van alle deelnemende organisaties het laatste redmiddel om de wapendeal alsnog te verhinderen. Als we succesvol zijn, zal Duitsland hierna niet meer hetzelfde land zijn. Laten we ons uiterste best doen om van ons land een Centrum voor Politieke Schoonheid te maken.”

(Samenvatting en vertaling uit het Duits: Steven Haerens)

take down
the paywall
steun ons nu!