Verslag, Nieuws, Wereld, Cultuur, Warda -

Warda, legende van de Arabische muziek, overleden

In Caïro is de legendarische ster van de Arabische muziek Warda Al-Jazairia overleden na een hartaanval. Warda, die 71 werd, gaf een stem aan het Arabisch nationalisme en de strijd tegen het kolonialisme.

vrijdag 18 mei 2012 00:31
Spread the love

Warda is samen met de in 1975 overleden Egyptische Oum Kalthoum en de Libanese Fayrouz één van de reuzen van de klassieke Arabische muziek. Ze acteerde ook in verschillende Egyptische films.

Ze is geboren in Frankrijk uit een Libanese moeder en een Algerijnse vader. Ze begon patriottische liederen te zingen toen ze elf was. Ze was één van de zes stemmen van het antikoloniale lied Al Watan Al Akbar.

Daarin zong ze deze strofe (Engelse vertaling):

My country, oh revolution against their colonialism
If we all seek martyrdom for you
Colonialism will meet its end at our hands
Not in Algeria or Oman
Fill your isles with fire that destroyed them
The stone of your mountains will combat them
Gone from the world is its time
The revolution will destroy tyrrany

Nothing but the triumph of the Arab people
My country my beloved

Maar aan het eerste deel van haar carrière kwam een einde in 1962 toen ze trouwde met een man die niet wou dat ze op een podium stond.

In 1972 smeekte de toenmalige Algerijnse president Houari Boumédienne haar om te zingen tijdens de herdenking van de Algerijnse onafhankelijkheid. Ze gaf toe wat meteen het einde betekende van haar huwelijk.

Ze wijdde zich volledig aan de muziek en maakte vier of vijf platen per jaar. Haar laatste wapenfeit was een lied waarmee ze de 50ste verjaardag van de Algerijnse onafhankelijkheid vierde.

Eén van haar bekendste hits gezongen tijdens een optreden in 2009:

take down
the paywall
steun ons nu!