Raymond speelt deze zomer ook in Gent.
Verslag, Nieuws, Trefpunt, Dour Festival, Couleur Café, Wereldfeest, Esperanzah!, Muzieknieuws, Toots thielemans -

LuisterPost: Muzieknieuws 03.05.2012

De nieuwste concertaankondigingen waaronder behoorlijk wat verse namen voor festivals als het Wereldfeest, de Gentse Feesten, Esperanzah!, Dour, Couleur Cafe, Reggae Geel, naast een paar namen voor het najaar. Verder de nieuwe platen van het moment en een reeks van legale downloads en videoclips die de moeite waard zijn.

donderdag 3 mei 2012 12:49
Spread the love

Concertnieuws

Op zaterdag 2 juni vindt in park De Bruul in Leuven de 24ste editie van het Wereldfeest plaats. Hoofdvogel op de affiche is de Malinese band Tamikrest. Verder spelen Tafa Diouf & Tassouf Band, El Juntacadaveres en Campina Royal.

Het Trefpunt Festival gaat natuurlijk weer door in Gent van 14 tot 23 juli (10 dagen, 9 locaties, bijna 200 live-concerten, meer dan 1000 artiesten). Het moederpodium van de Gentse Feesten Bij Sint-Jacobs biedt onder anderen Dez Mona met de SAGA opera (uniek festivalconcert), Raymond Van Het Groenewoud, Ann Pierlé & White Velvet, Gorki, Ansatz Der Maschine, Blaudzun… Het danspark Baudelohof (nieuwe officiële benaming) zal elke dag verschillende dansworkshops brengen, telkens gevolgd door 2 concerten en een Bal Populaire. De Rembert Dodoensdreef is een nieuwe locatie die dit jaar in gebruik genomen wordt. De Spiegeltent zal naast verschillende intieme concerten en jamsessies opnieuw de vaste stek zijn van het Jonge Wolven-concours. De Gentse Feestendebatten o.l.v. Eric Goeman zullen dit jaar in NTGent doorgaan. De andere locaties zijn Salsabar, Circusvloer, KANTL en Monasterium.

De 11de editie van het Esperanzah! Festival belooft excellent te worden. Namen die net bekend werden: Roberto Fonseca, Cocorosie, Crystal Fighters, Imany, Balkan Beat Box, Hilight Tribe, Molotov, La Chiva Gantiva, Bonga, Winston McAnuff and the Bazbaz Orchestra  en Uman. Plaats van gebeuren: Abdij van Floreffe, van vrijdag 3 tot zondag 5 augustus 2012. Het festival is gratis voor alle kinderen tot en met twaalf jaar onder begeleiding van een volwassene.

Het 24e Dour Festival heeft opnieuw een indrukwekkende lijst van namen vrijgegeven: Dan San, School Is Cool, The Hickey Underworld, Kapitan Korsakov, V.O., Roscoe, Balimurphy, The Peas Project, Herrmutt Lobby, Kolombo, Steak Number Eight, Wallace Vanborn, Compact Disk Dummies, The Tangerines, Kaizer Place, Vegas, Barrington Levy, The Abyssinians, The Skatalites, Broussaï, Les Fils de Teuhpu, Kaer (Starflam), Jahtari Riddim Force, The Dubateers feat. Charlie P/ U Brown + Starkey Banton, Ubuntu Soundsystem, Rohan Lee & Band, Sunrockers…

Ook Couleur Cafe voegt nog twee namen toe aan de bijna volledige affiche: Magic System en Admiral T.

Reggae Geel laat zich eveneens niet onberoerd. Onder meer Sunrockers, Tanya Stephens, Alborosie, Mighty Diamonds, Linval Thompson en Pablo Moses, Mr. Vegas, Bob Andy, Uman en Robbo Ranx komen op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus.
 

En voorbij het festivalseizoen is er het Leuvense STUK dat reeds een paar fijne namen voor het najaar aanbiedt: Blaudzun op vrijdag 19 oktober, Jan Swerts en The Sleep Of Reason op dinsdag 30 oktober en Dustin O’Halloran en Christina Vantzou (+ String Quartet) op woensdag 12 december.

Uit deze week:

James Blackshaw – Love Is The Plan, The Plan Is Death
Gravenhurst – The Ghost In Daylight
Lower Dens – Nootropics
Maps & Atlases – Beware And Be Grateful
Light Asylum – Light Asylum
Damon Albarn – Dr Dee
The Future Sound Of London – Environments 4
Brendan Benson – What Kind Of World
Moinho – Baltika
Badly Drawn Boy – Being Flynn OST
Mystery Jets – Radlands
Actress – r.i.p.
Hildur Gudnadottir – Leyfdu Ljosinu
Father John Misty – Fear Fun
Norah Jones – Little Broken Hearts

Van de gevierde Toots Thielemans verschijnt er nu de Toots 90 gelimiteerde box-set  (2000 exemplaren) met nooit eerder uitgebrachte liveopnames. In de box een cd, een vinylplaat, een DVD en een boek. Naast de gelimiteerde jubileum box-set is er ook een reguliere cd-versie van dit album beschikbaar.
De resterende concerten van zijn Toots 90-toernee:
6 mei – De Bijloke – Gent
9 mei – BOZAR – Brussel
10 mei – Cultuurcentrum – Hasselt
11 mei – Concertgebouw – Brugge
17 mei – Opéra Royal de Wallonie – Liège/Luik
18 mei – Collegiate Cathedrale de Notre Dame – Dinant

Nu we toch in jazzy gebied zitten. Een release op het New Yorkse Blue Note Label, weinig Belgische muzikanten doen het Aka Moons Fabrizio Cassol na. Zopas verscheen op Blue Note Strange Fruit, de ‘wereldopera’ waar Cassol meer dan 4 jaar aan werkte. De enige live-uitvoeringen van Strange Fruit in KVS (31 mei) en Théâtre National (1 juni) brengen meer dan 60 vocalisten en instrumentalisten samen op de scène. Van de stemmen uit de Malinese muziek van Oumou Sangare en Baba Sissoko, over jazzman David Lynx, werelddiva Marie Daulne, barokster Cristina Zavalloni, La Choraline (het jongerenkoor van De Munt), tot popartiest Kris Dane en Magic Malik.

Downloads

Ólafur Arnalds en Nils Frahm geven een remix weg door Max Cooper via XLR8R.

Van de Schotse coryfee Four Tet is er een gratis dj mix op soundcloud te vinden, met nieuwe tracks van de man zelf naast onder meer Nils Frahm.

Wie het graag wat rustiger wil is er deze ochtendmix van Moonboots (met onder meer Serge Gainsbourg). Gratis te downloaden op soundcloud en hier nog een opmerkelijke mixtape van Kwesachu (London musician/producer Kwes + Micachu).

Nieuwe video’s

Een aanrader is de videoclip die voor het nummer ‘Lowlands’ van de Belgische band Roscoe gemaakt werd. Ook mooi zijn ‘Dark Parts’ van Perfume Genius en ‘The Ghost’ van Gravenhurst.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!