Esma Celik: 'Ik kan mijn hoofddoek niet even afzetten om Belg te zijn, om dan later weer Turks te zijn.' (foto: Helena Blyweert)
Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Protest, Stampmedia, Religie, Antwerpen, Vlaamse jeugdraad, Minderhedenforum, Amnesty International, Discriminatie op de werkvloer -

Actie tegen religieuze discriminatie op werkvloer

ANTWERPEN - Verschillende organisaties protesteerden op zaterdag 28 april tegen religieuze discriminatie op de werkvloer in de binnenstad van Antwerpen. De deelnemers willen dat iedereen de vrijheid krijgt om levensbeschouwelijke kentekens te dragen op het werk, zoals hoofddoek, keppeltje of kruisteken.

maandag 30 april 2012 17:45
Spread the love

Met de slogan ‘Stop levensbeschouwelijke discriminatie – België is er klaar voor!’ sloeg een groot aantal middenveld- en mensenrechtenorganisaties, waaronder het Minderhedenforum, Amnesty International en de Vlaamse Jeugdraad, de handen in elkaar om te protesteren tegen religieuze discriminatie.

Dat doen ze omdat nog te veel mensen die hun religieuze identiteit tonen in de kou blijven staan op de arbeidsmarkt. De deelnemende organisaties vinden dat er een sterker diversiteitsbeleid moet komen, want levensbeschouwelijke tekens zijn geen graadmeter voor werkprestaties.

Stilte doorbreken

“Met deze actie willen we de stilte doorbreken”, zegt Bram Sebrechts van het Minderhedenforum. “Veel bedrijven verstoppen zich achter het excuus dat ze de neutraliteit willen bewaren voor hun klanten. Uit onze ervaring blijkt dat klanten helemaal geen probleem hebben met religieuze tekens. Zij vinden het vooral belangrijk dat ze correct bediend worden.”

Bij het Minderhedenforum vinden ze dat er pas sprake is van neutraliteit als er plaats is voor iedereen, ook voor mensen met verschillende geloofsovertuigingen.

Op de foto

Medewerkers van de actie fotografeerden voorbijgangers in een marktkraam waar wél religieuze diversiteit aanwezig was. In het kraam stonden paspoppen die aangekleed waren met religieuze symbolen. Deze ludieke actie moest ervoor zorgen dat de voorbijgangers zich bewust werden van het belang van het protest.

Ook Esma Celik van de Unie van Turkse Verenigingen (UTV) protesteert mee voor de toekomst: “De hoofddoek is onze identiteit. Ik kan mijn hoofddoek niet even afzetten om Belg te zijn, om dan later weer Turks te zijn. Ik woon in België, dus ik ben altijd een Belg. En daar hoort voor mij mijn hoofddoek bij.”

© 2012 – StampMedia

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!