Verslag, Nieuws, Europa -

Foto’s: Spanjaarden betogen en staken tegen besparingen

Een algemene staking legt het openbaar vervoer en de industrie in Spanje lam. De Spaanse vakbonden en studenten trekken de straat op tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt en nieuwe snoeiharde besparingen. Er waren meer dan 100 betogingen in verschillende steden. In Madrid alleen al kwamen 900.000 mensen op straat. Met foto's uit Madrid en Bilbao.

vrijdag 30 maart 2012 09:42
Spread the love

De Spaanse economie zinkt weg in een depressie. Verwacht wordt dat de economie met 1,7 procent krimpt in 2012. Ook de werkloosheid zou nog toenemen. Nu zit 23 procent van de Spanjaarden (of 5,3 miljoen) zonder werk. Bij de jongeren (- 24) bedraagt de werkloosheid nu al meer dan 50 procent.

De nieuwe regering onder premier Mariano Rajoy beweert dat de werkloosheid kan dalen door het ontslagrecht te versoepelen. Zo wordt het voor bedrijven makkelijker om werknemers te ontslaan.

Ignacio Fernandez Toxo, de leider van één van de twee grote vakbonden CCOO, noemt die hervormingen “brutaal”.

Vrijdag maakt de Spaanse regering ook een reeks nieuwe besparingen bekend die het overheidstekort onder grote druk van Europa onder controle moeten houden. De regering zou maar liefst 20 miljard euro moeten besparen.

De staking lijkt een succes te zijn. The Guardian meldt dat de elektriciteitsconsumptie 20 procent lager ligt dan op een normale werkdag.

Er waren meer dan 100 betogingen in verschillende steden. In Madrid alleen al kwamen 900.000 mensen op straat.

take down
the paywall
steun ons nu!