VS is topbestemming voor migranten
Nieuws, Wereld -

VS is topbestemming voor migranten

BRUSSEL -- De VS is veruit het populairste land voor migranten. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew Research for the People and the Press heeft gepubliceerd. Een vijfde van alle migranten ter wereld woont in de VS. In absolute cijfers zijn dat er 42,8 miljoen.

vrijdag 16 maart 2012 15:10
Spread the love

Geen enkel ander land komt zelfs maar in de buurt van dit Amerikaanse cijfer. Alleen Rusland (12,3 miljoen) en Duitsland (10,8 miljoen) ontvangen meer dan 10 miljoen migranten.

De rest van de top 10: Saoedi-Arabië (7,3 miljoen), Canada (7,2 miljoen), Frankrijk (6,7 miljoen), Verenigd Koninkrijk (6,5 miljoen), Spanje (6,4 miljoen), India (5,4 miljoen) en Oekraïne (5,3 miljoen).

Noord-Amerika en Europa samen ontvangen 56 procent van alle migranten ter wereld. In Nederland wonen 1,8 miljoen die in het buitenland geboren zijn, in België 1 miljoen.

Grootste groep uit Azië

Ongeveer een derde van alle 214 miljoen migranten komt uit Azië. De tweede grootste groep (28 procent) komt uit Europa, maar dat is vooral een gevolg van migratie binnen Europa zelf, zeggen de Pew-onderzoekers. Latijns-Amerika en de Caraïben zijn goed voor 16 procent, Afrika en het Midden-Oosten voor 10 procent.

De landen die de meeste mensen zien vertrekken, zijn Mexico, India en Rusland, elk goed voor meer dan 10 miljoen emigranten. China is goed voor meer dan 8 miljoen emigranten, Bangladesh en Oekraïne elk voor meer dan 6 miljoen.

Christenen oververtegenwoordigd

Kijken we naar het geloof van de emigranten, dan is ongeveer de helft christelijk (106 miljoen) en ruim een kwart moslim (59 miljoen). Het christendom en de islam zijn ook de twee grootste religies ter wereld maar de christenen “zijn duidelijk oververtegenwoordigd bij de internationale migranten”, stelt Pew. “Hun aandeel in het aantal migranten is veel groter (ongeveer een op twee) dan hun aandeel in de totale bevolking (ongeveer een op drie).”

Voor die oververtegenwoordiging zijn vooral de grote aantallen Mexicanen, Russen en Oekraïners verantwoordelijk. Bij de Russen en Oekraïners heeft dat “meestal te maken met de veranderende internationale grenzen na de ineenstorting van de Sovjetunie”, stelt het Pew-rapport.

Als we de religieuze groepen apart bekijken en nagaan hoeveel leden van elke godsdienst naar het buitenland zijn gemigreerd, dan vallen vooral de joden op. Ongeveer een op vier joden heeft zijn geboorteland verlaten, bij christenen (5 procent) en moslims (3 procent) liggen die percentages veel lager. Dat heeft veel te maken met de populaire bestemming Israël, een land dat pas sinds 1948 bestaat en waar meer dan een derde van de inwoners elders is geboren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!