Cubaanse kerkbezetters vragen gesprek met regering
Nieuws, Wereld -

Cubaanse kerkbezetters vragen gesprek met regering

HAVANA — De Cubaanse dissidenten die sinds dinsdag een kerk in Havana bezetten, vragen een gesprek met de regering in aanwezigheid van de kerk en de pers. De bezetting komt er aan de vooravond van het bezoek van paus Benedictus XVI aan Cuba.

vrijdag 16 maart 2012 15:07
Spread the love

De dertien kerkbezetters identificeren zichzelf als leden van de Republikeinse Partij van Cuba (PRC). Sinds dinsdag houden ze een kerk in de hoofdstad Havana bezet.

“We willen met iemand van de regering spreken, maar in aanwezigheid van de kerk, de nationale en internationale pers, en we willen dat ze onze voorzitter Ibrahim Vos het land binnenlaten”, zegt Fred Calderón, een van de dertien dissidenten per telefoon aan IPS. Vos woont in de Verenigde Staten.

De PRC-groep eist ook de vrijlating van gevangenen, een verhoging van de salarissen en pensioenen, de stopzetting van de vervolging van opposanten, het recht op privé-eigendom en op het opzetten van alternatieve informatiemedia, toegang tot het internet en de vrijheid om naar het buitenland te reizen.

Onverantwoord

Op 26 maart brengt paus Benedictus XVI een bezoek aan Cuba. Het is de tweede maal dat een paus het eiland bezoekt, na Johannes Paulus II in 1998.

Gisteren (donderdag) bleef de middenbeuk van de kerk open voor gelovigen die er kunnen bidden voor het altaar van de Virgen de la Caridad, de patroonheilige van Cuba. “De kerk is heilig. Deze mensen mogen de kerk niet gebruiken voor politieke doeleinden”, zegt een bloemenverkoper tegenover de kerk.

Het aartsbisdom van Havana verspreidde woensdag een perscommuniqué, dat integraal werd overgenomen door de staatskrant Granma. Daarin veroordeelt het de bezetting als “niet legitiem en onverantwoord”.

Het aartsbisdom waarschuwt dat het “om een strategie gaat die voorbereid en gecoördineerd is door groepen in verscheidene delen van het land.” “Dit is geen toevallig feit, het is goed doordacht, blijkbaar met de bedoeling om kritieke situaties te creëren in de aanloop naar het bezoek van paus Benedictus XVI aan Cuba”, zegt Orlando Márquez, woordvoerder van het aartsbisdom. “Niemand heeft het recht om kerken om te vormen tot politieke loopgraven.”

Pastoraal bezoek

Ook andere dissidenten lieten hun ongenoegen blijken over de actie. Volgens de econoom Oscar Espinosa Chepe, die anderhalf jaar in de cel heeft doorgebracht, creëert de kerkbezetting een onstabiele situatie die tegen de geest van het pausbezoek in gaat. Benedictus XVI “brengt een boodschap van eenheid en redelijkheid die het land nodig heeft.”

“Deze mensen moeten het gezond verstand laten zegevieren, zich terugtrekken en respect tonen voor het pausbezoek, dat niet politiek maar pastoraal van aard is en in het teken staat van de vierhonderdste verjaardag van de ontdekking van (het beeldje van) de Virgen de la Caridad, een symbool dat ons allen verenigt”, zegt de onafhankelijke journaliste Miriam Leiva.
Volgens Leiva kan deze dissidente actie negatieve reacties uitlokken bij de bevolking “terwijl we net tot eenheid moeten komen.”

Brugfunctie

Espinosa wijst ook op de brugfunctie van de kerk in de Cubaanse samenleving. In de eerste decennia na de Cubaanse revolutie van 1959 was de relatie tussen de kerk en de overheid gespannen. Met het bezoek van Johannes Paulus in 1998 begon de toenadering. Het nieuwe pausbezoek moet de toenadering van de laatste twee jaar consolideren.

De regering van Raúl Castro is bezig met economische en sociale hervormingen. In 2010 begon Castro een dialoog met de Cubaanse kerk. Die leidde onder meer tot de vrijlating van ongeveer 130 politieke gevangenen. Eind vorig jaar kregen drieduizend andere gevangenen amnestie.

take down
the paywall
steun ons nu!