Ontwikkelingsbank waarschuwt Azië voor klimaatmigratie
Nieuws, Wereld -

Ontwikkelingsbank waarschuwt Azië voor klimaatmigratie

BRUSSEL — In een nieuwe rapport waarschuwt de Aziatische Ontwikkelingsbank landen in de regio dat ze zich maar beter kunnen voorbereiden op klimaatmigratie om een humanitaire crisis te vermijden.

donderdag 15 maart 2012 16:25
Spread the love

Nu al genereert de klimaatverandering migratiestromen, stelt de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). De Bank schat dat in de voorbije twee jaar meer dan 42 miljoen mensen in Azië op de vlucht sloegen voor natuurrampen. Het is onduidelijk hoeveel van hen niet terug konden naar huis, en dus klimaatmigrant geworden zijn.

Er zijn genoeg voorbeelden van recente natuurrampen. In Pakistan dreven overstromingen meer dan tien miljoen mensen op de vlucht, in Papua Nieuw Guinea moesten hele gemeenschappen verhuizen door de stijgende zeespiegel en eind vorig jaar trof cycloon Washi meer dan driehonderdduizend mensen op het Filipijnse eiland Mindanao.

“Door de klimaatverandering zullen natuurrampen, met name stormen, overstromingen en hittegolven, vaker voorkomen en intenser worden”, stelt het rapport

Addressing Climate Change and Migration in Asia and the Pacific. Daardoor wordt klimaatmigratie een “opkomend fenomeen dat dringend aandacht verdient van de regeringen en de internationale gemeenschap.”

Transformatie

Het rapport stelt onomwonden dat een “transformatie” nodig is om de Aziatische samenlevingen bestand te maken tegen de gevolgen van het veranderende klimaat. Klimaatmigratie zal overal ter wereld voorkomen, maar Azië is bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. De recente overstromingen in Bangkok illustreren die kwetsbaarheid.

De Aziatische landen zelf moeten volgens de ADB dringend de nodige ingrepen doen om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden en zo te vermijden dat grote migratiestromen op gang komen. Wegen, riolen, bruggen en pijpleidingen moeten aangepast worden, en er moeten waarschuwingssystemen komen. Tegen 2050 moet daarvoor naar schatting 30 miljard euro geïnvesteerd zijn.

Opportuniteit

Omdat de migratiestromen vooral gericht zullen zijn op de Aziatische megasteden, moet de lokale overheid daar de basisvoorzieningen verbeteren en stedebouwkundig doordachter te werk te gaan. Er moet ook aandacht zijn voor de rechten van de migranten op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg en water.

Tot slot, stelt het rapport, “kunnen de landen in Azië en de Stille Zuidzee ervoor kiezen om de bedreiging van de klimaatmigratie om te buigen in een kans om levens te verbeteren, ontwikkeling te stimuleren en zich aan te passen aan de klimaatverandering op lange termijn. Ze kunnen dat doen door de ontwikkelingspatronen te veranderen, de respons op natuurrampen te verbeteren en te investeren in sociale zekerheid.”

 

take down
the paywall
steun ons nu!