Nieuws, Europa -

Duitse regering snoeit fors in subsidies zonnepanelen

BERLIJN — Duitsland is in staat evenveel zonne-energie te produceren als de rest van de wereld samen. Maar de Duitse regering wil zwaar snoeien in subsidies voor zonnepanelen.

maandag 12 maart 2012 22:30
Spread the love

In Duitsland heeft zonne-energie een productiecapaciteit van meer dan 25.000 megawatt. In december alleen al is 7500 megawatt toegevoegd aan het Duitse zonnepark, het equivalent van vijf gemiddelde kerncentrales. Op zonnige dagen kan zonne-energie tot een kwart van de Duitse energie leveren.

Het succes van zonne-energie in Duitsland is het gevolg van een genereus subsidiebeleid dat hernieuwbare energie stimuleert. Nutsbedrijven worden verplicht mensen die hun eigen zonne-energie genereren, te betalen.

Duizenden banen verloren

Maar eind vorige maand stelden milieuminister Norbert Roettgen en zijn collega van Economie Phillip Roesler voor om de subsidies voor zonne-energie met bijna 30 procent te verminderen. De laatste drie jaar waren de subsidies al met de helft verminderd.

Om een lastminuteboom te voorkomen werd aangekondigd dat het voorstel al na twee weken zou worden ingevoerd. De zonne-energiesector en milieuactivisten reageerden boos. In Berlijn werd zelfs gedemonstreerd.

“Deze beslissing betekent het einde voor de zonne-energiemarkt”, zegt Stefan Hief, ceo van Cosmoenergy, producent van zonnepanelen. “Als er dan toch gesnoeid moet worden, zou het niet zo drastisch mogen gebeuren als de regering voorstelt. Zoals het nu gaat, zullen duizenden banen verloren gaan in de sector, net op een moment dat we wereldleider zijn in de productie van zonne-energie en het Duitse publiek voorstander is van hernieuwbare energie. Voor ons komt deze beslissing neer op de totale uitfasering van zonne-energie.”

In een open brief aan bondskanselier Angela Merkel schreef de vereniging van zonne-energieproducenten BSW-Solar dat de voorgestelde besparingen “Duitslands positie als schoolvoorbeeld voor zonne-energie ondermijnen.”

Fukushima

De regering zegt dat het de financiële last op de consument probeert te verminderen door in de subsidies te snijden. Energiebedrijven rekenen nu het bedrag dat ze aan mensen die zonne-energie produceren moeten betalen, door aan de consument. En door het succes van zonne-energie loopt die factuur op.

Maar volgens Cornelia Ziehm van milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe spelen vooral politieke motieven. “Het klopt dat er een probleem is. De hoeveelheid geld die in de zonne-energie-industrie wordt gestoken, is hoog. Maar nog meer dan dit was de Duitse minister van Economie Roesler vooral op zoek naar een nieuw thema om aan te pakken. Hij ontdekte dat de subsidies voor zonne-energie hoog waren, dus stelde hij voor daarin te snoeien als een manier om de kosten voor de Duitse burgers te verlagen.”

“Het idee werd niet warm onthaald door het ministerie van Leefmilieu”, zegt Ziehm. “Maar sinds de beslissing vorige zomer om kernenergie volledig uit te faseren tegen 2020, een gevolg van de ramp in Fukushima, staat milieuminister Roettgen onder heel grote druk in zijn partij, de CDU (Christendemocratische Unie). Sommige CDU-politici zijn voorstander van kernenergie en zijn het nog steeds niet eens met de uitfasering maar stemden voor onder druk van CDU-voorzitter Angela Merkel.”

Na manifestaties in Berlijn vorige week, kondigde een regeringswoordvoerder aan dat de vermindering van de subsidies pas vanaf 1 april in voege zou treden.

take down
the paywall
steun ons nu!