Luchtbombardementen in Gaza: twaalf doden in twaalf uur
Nieuws, Wereld -

Luchtbombardementen in Gaza: twaalf doden in twaalf uur

De hemel kleurde zomerblauw vrijdag in Gaza, ondanks de stormachtige regen die voorspeld werd. De echte storm brak echter in de late namiddag door en zette zich ’s nachts verder: twaalf Palestijnen werden gedood tijdens Israëlische luchtbombardementen op Gaza-stad. De escalatie in geweld vindt plaats na enkele weken van relatieve rust in de Gazastrook.

zaterdag 10 maart 2012 19:26
Spread the love

Deze trieste balans wordt aangevuld met minstens 20 Palestijnse en vijf Israëlische gewonden.

Chronologie van de doden

Het eerste Israëlische bombardement trof een auto in Tal-Al-Hawa, een buurt in het westen van Gaza-Stad en maakte twee dodelijke slachtoffers, waaronder Zoheir Al-Qaisi, de leider van de militante groepering Volks Verzet Comités (PRC). Mahmoud Hanani, die lid zou zijn van dezelfde verzetsgroepering, overleed eveneens. De man is afkomstig uit Nablus, in de Westelijke Jordaanoever, en werd enkele jaren geleden vrijgelaten tijdens een gevangenenruil om naar de Gazastrook gedeporteerd te worden.

Een tweede luchtbombardement doodde Obeid al-Gharabli, Mohammed Harara en Hazem Qareqa. Alle drie zijn ze lid van de Al Quds Brigades, de gewapende vleugel van Islamic Jihad.

De twee aanslagen kwamen als een vergeldingsactie van de raketaanvallen op het zuiden van Israël, waarbij geen slachtoffers gerapporteerd werden. Vanaf het moment dat de eerste dodelijke slachtoffers gemeld werden, is de situatie in Gaza echter erg gespannen en beloven verschillende gewapende verzetsgroeperingen de Palestijnse martelaren te wreken. Kort voor middernacht twittert het Israëlisch leger dan ook dat er sinds vrijdagochtend al in totaal 30 raketten zijn afgevuurd op het zuiden van Israël. Dat aantal liep ‘s nachts verder nog op tot meer dan 45, waarbij vijf Israëli’s verwond werden. Het Israëlisch leger meldt dat meer dan tien raketten afgeweerd werden door het gesofisticeerde ‘Iron Dome’ raketschild.

Kort na middernacht weerklinkt een luide explosie in het centrum van Gaza-Stad: een nieuw luchtbombardement maakt drie nieuwe dodelijke slachtoffers. Ahmed Hajjaj, Fayiq Saad en Muatasim Hajjaj liepen nabij het gebouw van de Legislatieve Raad (PLC), dat nabij het Shifa ziekenhuis gelegen is, waar alle slachtoffers en gewonden worden binnengebracht. Een gevechtsvliegtuig vermoordde Saad en Muatasim Hajjaj onmiddellijk, terwijl Ahmed Hajjaj overleed kort na de evacuatie.
De aanvallen focusten niet louter op Gaza-Stad: in Deir Al-Balah, in het centrale gedeelte van de Gazastrook, overleed Mohamed Al-Ghamry aan verwondingen veroorzaakt door een bombardement op een auto. In een volgend luchtbombardement in Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook lieten Mohamed Maghari en Mahmoud Najim het leven.
Islamic Jihad claimt dat tien van haar leden werden vermoord sinds gisterenmiddag.

Preventieve verdediging geldig als verantwoording?

Volgens het Israëlisch leger was Qaisi, de vermoordde PRC-leider, bij de organisatoren van een dodelijke grensaanval in Zuid-Israël vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn in augustus 2011. Tijdens dat incident werden auto’s en bussen op Route 12, langs de grens met Egypte, belaagd door spervuur. Acht mensen lieten het leven en 25 mensen werden gewond. De Volks Verzet Brigades (PRC), die geregeld aanslagen opeisen, ontkennen echter alle betrokkenheid. Het Israëlisch leger verdenkt Qaisi er eveneens van betrokken te zijn in een aanval op een pompstation waarlangs brandstof uit Israël naar Gaza werd getransporteerd en waarbij twee Israëlische burgers vermoord werden. Tot slot werd in de militaire verklaring beweerd dat Al-Qaisi en Hanani “verantwoordelijk zijn voor de planning van een terreuraanval in de Sinaïwoestijn in de komende dagen.”

Het Israëlisch leger claimt dat het de bombardementen telkens gericht waren tegen mensen die een raket zouden lanceren op Israël. De legaliteit van dergelijke preventieve militaire aanvallen wordt echter betwist onder internationaal recht.

Hamas en diens gewapende vleugel, de Al-Qassam Brigades, houden zich reeds geruime tijd aan een vredespact met Israël, maar verschillende andere gewapende groeperingen vuren geregeld raketten af langs de grens.

take down
the paywall
steun ons nu!