Zohra
Nieuws, Samenleving, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Immigratie, Mohamed Ihkan, Vredescentrum, Leven in België als vrouw uit de migratie -

Marokkaanse vrouwen vertellen persoonlijk migratieverhaal

Afgelopen vrijdag ging in het Vredescentrum in Antwerpen de documentaire 'Leven in België als vrouw uit de migratie' in première. Hierin laat documentairemaker Mohammed Ihkan twee Marokkaanse vrouwen aan het woord. De film over Fatma en Zohra brengt een ander beeld over Marokkaanse vrouwen. Geen cliché, maar een reeël verhaal over sterke Marokkaanse vrouwen van de eerste generatie.

donderdag 8 maart 2012 11:35
Spread the love

In ‘Leven in België als vrouw uit de migratie’, stellen dochters aan hun Marokkaanse moeders vragen over hun persoonlijk migratieverhaal. Waarom ben je naar België gekomen? Hoe oud was je toen? Hoe waren je eerste ervaringen met de Belgen? Waarom draag je nu een hoofddoek en vroeger niet? Gedurende 45 minuten vertellen Zohra en Fatima hun persoonlijk verhaal.

Van Marokko naar België

Zohra kwam als jong meisje naar België om voor een grootmoeder van een Belgische familie te zorgen. In Luik en Charleroi moest zij hele lange dagen werken bij families in huis. Uiteindelijk verhuisde zij naar Antwerpen waar zij veel Belgische vrienden had en veel uitging. Op café ontmoette zij haar Belgische echtgenoot, Derek. Laten trouwden zij en kregen zij enkele kinderen.

Fatma verhuisde op haar zestiende naar ons land, nadat zij trouwde met een gastarbeider. In het begin was zij hier erg alleen. Op 22-jarige leeftijd had zij al vier kinderen en werkte zij. Met haar echtgenoot had zij geen goede verstandhouding. Zij kwam daardoor in een vluchthuis voor mishandelde vrouwen terecht. Toen bouwde zij haar leven helemaal opnieuw op. Ze scheidde van haar man, schreef een boek over haar leven (‘Le livre de Fatma’),  leerde lezen en schrijven en hertrouwde met een nieuwe partner.

Angst voor vrouwen met hoofddoeken

De stem van vrouwen als Zohra en Fatma horen we niet vaak in de media. Het verhaal van Fatma is erg aangrijpend en laat zien wat voor immense kracht mensen kunnen bezitten. Zohra’s verhaal werpt dan weer een ander licht op het hoofddoekendebat. Vroeger droeg zij geen hoofddoek, tegenwoordig wel. Zij merkt in de documentaire op dat mensen vroeger veel vriendelijker waren tegenover mensen met een hoofddoek. Nu heeft zij de indruk dat mensen bang zijn van vrouwen met hoofddoeken. Zij voegt er aan toe: “De hoofddoek heeft geen enkele relatie met de slechte daden van sommige mensen.”

Ook legt Fatma haar visie op de multiculturele samenleving uit: “Mensen zonderen zich tegenwoordig te veel af. Mensen moeten zich onder elkaar mengen. Zij moeten elkaars culturen leren kennen. Als we dat niet doen, dan zal het fout gaan.”

Kleine documentairemaker inspireert VRT

Net zoals in Ihkans andere documentaires, komt in ‘Leven in België als vrouw uit de migratie’, de gewone mens uitgebreid in beeld. De documentairemaker neemt uitgebreid de tijd om de hoofdpersonen hun verhaal te laten vertellen. Daardoor kabbelt de documentaire soms wat voort. Toch stoort dit niet. Want de verhalen die deze twee vrouwen te vertellen hebben, zijn enorm interessant. Verder wordt Ihkans camerawerk steeds volwassener. Het oeuvre van de documentairemaker groeit met de jaren.

Ihkan werkt al jaren in de marge van de documentairewereld. Met een zeer beperkt budget gaat hij te werk. Zijn films worden bekeken door een klein publiek. Toch wordt zijn werk steeds meer opgemerkt. Onlangs haalde de VRT de inspiratie nog bij Ihkan voor de documentaire ‘Triq Slama’. Bij de vertoning van de film over twee vrouwen was de VRT ook aanwezig. Hopelijk kunnen Ihkan, Zohra en Fatma de VRT nogmaals inspireren voor een nieuwe documentaire waarin de stem van mensen uit minderheden uitgebreid aan bod komt.

‘Leven in België als vrouw uit de migratie’ is in het Nederlands, Arabisch en Frans gesproken. Het Arabisch en het Frans zijn in het Nederlands ondertiteld.

Van stichting ‘Communicatie In Beeld’; met steun van het OCMW en in samenwerking met het Vredescentrum.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!