Demonstranten heffen wegblokkades op in Zuid-Chili
Nieuws, Wereld, Chili -

Demonstranten heffen wegblokkades op in Zuid-Chili

SANTIAGO — Leiders van de protesten in Aysén hebben besloten de wegblokkades op te heffen die deze zuidelijke regio in Chili al langer dan drie weken verlammen. De regering heeft beloofd "onmiddellijk" de gesprekken te hervatten om tot een oplossing van het conflict te komen.

donderdag 8 maart 2012 12:49
Spread the love

Protestleider Julio López benadrukte gisteren dat het besluit tot opheffing van de blokkades unaniem genomen is en dat de stand van de onderhandelingen geen reden was voor de opheffing. De overheid had ontmanteling van de blokkades geëist als voorwaarde voor hervatting van de dialoog.

Sommige meer afgelegen gebieden in de regio, die op 1640 kilometer afstand ligt van Santiago, hadden gevraagd om hulp omdat hun aanvoerlijnen compleet afgesloten waren. “Veel mensen hebben honger en krijgen moeite met de blokkades”, zei López.

Elfpuntenplan

De actievoerders eisen de uitvoering van een elfpuntenplan dat een einde moet maken aan de “achterstelling” van hun regio, een afgelegen streek met een bar klimaat. Ze willen onder meer een betere gezondheidszorg en meer onderwijsmogelijkheden, meer en betere verbindingswegen en transportsubsidies.

Ook zou de plaatselijke bevolking geraadpleegd moeten worden over alle projecten die de regering in de streek opzet. De opbrengst van de grondstoffen die er gevonden worden, zou in de eerste plaats de plaatselijke bevolking ten goede moeten komen. Ook kortingen op de prijs van brandstoffen en levensmiddelen staan op het verlanglijstje.

Alleen over een betere gezondheidszorg is er tot hiertoe al enige overeenstemming met de regering, zegt Henry Angulo, de leider van de beweging van Kleine vissers van Aysén en een woordvoerder van de beweging.

take down
the paywall
steun ons nu!