Keystone XL doet Amerikaanse benzineprijzen stijgen
Verslag, Nieuws, Wereld, KeystoneXL -

Keystone XL doet Amerikaanse benzineprijzen stijgen

Voorstanders van de omstreden KeystoneXL-pijpleiding in de VS voeren aan dat het project voor goedkopere prijzen aan de pomp zal leiden, maar een rapport van het financiële persagentschap Bloomberg komt tot de omgekeerde conclusie: de prijzen kunnen op sommige plaatsen licht stijgen.

zondag 4 maart 2012 19:23
Spread the love

De pijpleiding, die olie uit de Canadese teerzanden dwars doorheen de Verenigde Staten naar Texas moet voeren, is onderwerp van intens politiek debat. Voorstanders, waaronder alle Republikeinse presidentskandidaten, voeren steevast aan dat het project banen zal scheppen en vooral de prijs aan de pomp zal doen dalen.

Of het project op lange termijn banen schept, is ondewerp van discussie, en ook het prijsargment lijkt volgens Bloomberg minder zeker, omdat op sommige plaatsen de prijs aan de pomp zal stijgen.

Flessenhals

Momenteel is er in het Amerikaanse Midwesten een flessenhals voor ingevoerde olie, waardoor een overaanbod de prijzen laag houdt. De pijpleiding zou ervoor zorgen dat de Canadese olie via de Golf van Mexico een uitweg krijgt, waardoor er prijzen eerder in het Midwesten eerder stijgen dan dalen.

Uit de gegevens van Bloomberg blijkt bovendien dat, eens de pijpleiding klaar is, Canadese firma’s hun prijzen kunnen opvoeren, waardoor hun inkomsten zouden groeien met 2 tot 3,9 miljard dollar per jaar (1,5 tot 2,95 miljard euro).

“Het Canadese plan is om hun marktaandeel te gebruiken in de Verenigde Staten en meer geld te krijgen van de consument”, zegt energieconsulent Philip Verleger in een interview met Bloomberg. Daardoor kunnen de prijzen in  het Midwesten stijgen met 10 tot 20 dollarcent.

take down
the paywall
steun ons nu!