Verslag, Nieuws, Wereld, Verenigde Staten, Israël, Oorlog, Iran, Saoedi-arabie, Nucleaire installatie, Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Olieprijzen, Mossad, Oorlog tegen Iran, Panetta -

Wist je dat alles in gereedheid is gebracht voor een oorlog tegen Iran?

Het scenario ligt klaar en de legers van Israël, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Saoedi-Arabië zijn in staat van paraatheid gebracht. Maar een militair ingrijpen is contraproductief en kan serieuze gevolgen hebben.

zaterdag 3 maart 2012 19:43
Spread the love

– Er is heel veel te doen rond het nucleair programma van Iran. Maar wist je dat dit programma niet gelanceerd werd door de Islamitische regering, maar reeds door de Westers gezinde sjah?

– Je weet wellicht dat de volgende drie naburige landen van Iran over kernwapens beschikken: Israël, Pakistan en India. Maar wist je dat dit uitgerekend de drie enige landen zijn die het Non Proliferatie Verdrag niet hebben ondertekend? Noord Korea heeft zich uit dit verdrag teruggetrokken in 2003.

– Wist je dat Iran sinds het begin van de negentiende eeuw geen enkel land meer is binnen gevallen en dat Israël sinds zijn ontstaan nooit volledig vrede heeft gekend?

– Wist je dat er de afgelopen weken duizenden soldaten van de VS geland zijn op twee strategische eilanden in de buurt van Iran? Eén ervan is grondgebied van Jemen. De voormalige en zieke president van Jemen verleende hiervoor zijn toestemming in ruil voor hospitalisatie in de VS.

– Wist je dat ook de Britten zich volop klaarmaken voor een oorlog? Zij zijn nu aan het bekijken waar hun oorlogsschepen en duikboten met Tomahawk raketten het best kunnen gepositioneerd worden.

– En uiteraard kunnen de Saoedi’s niet achterblijven. Zij hebben belangrijke militaire eenheden bij strategische plekken opgesteld. Maar wist je dat er Britse, Franse en VS straaljagers op het schiereiland geland zijn om de hoofdstad Riyad te beschermen?

– Wist je dat men bij een eventuele oorlog niet alleen denkt aan luchtbombardementen, maar ook aan speciale grondtroepen? http://www.guardian.co.uk/world/2011/nov/02/uk-military-iran-attack-nuclear

– Wist je dat Leon Panetta, de minister van defensie van de VS een aanval van Israël verwacht tijdens de lente?
Andere bronnen verwachten eerder dat Israël de aanloop van de verkiezingen in de VS zal afwachten. Op dat moment kan Obama het zich niet veroorloven om zwak over te komen en zal dus niet veel anders kunnen dan mee op de oorlogskar te springen.[1]

– Wist je dat Israël weinig schrik heeft voor eventuele vergeldingsacties van Iran? De defensieminister heeft berekend dat bij zo’n vergelding niet meer dan 500 slachtoffers zouden vallen.[2]

– Wist je dat een bommencampagne tegen Iran de eventuele aanmaak van een atoomwapen wel kan vertragen maar niet kan stoppen? The Economist rekende voor dat Israëlische bombardementen het programma met 3 à 4 jaar kunnen vertragen. VS-bombardementen zouden voor 5 tot 10 jaar uitstel zorgen.[3]

– Zo’n bommencampagne zou volgens datzelfde invloedrijke tijdschrift wel eens het omgekeerde effect kunnen hebben: Iran zal dan proberen zo snel mogelijk over atoomwapens te beschikken en zal wellicht uit het Non Proliferatieverdrag stappen.[4]

– Zo’n militaire aanval zou ook serieuze gevolgen kunnen hebben voor de nu al wankele wereldeconomie. Zo waarschuwt het IMF voor stijgende olieprijzen, die nu al boven de 120 dollar per vat uitkomen. 

Citaat van de week:

“Wij zijn de sterkste macht binnen een straal van 1500 km. Wij zouden moeten spreken als een mogendheid, handelen als een mogendheid en de vruchten daarvan plukken.”
Efraim Halevy, voormalig hoofd van Mossad, de inlichtingendienst van Israël.[5]

Leestip:

Brzezinski Z., Strategic Vision. America and the Crisis of Global Power, New York 2012.
Brzezinski is een topadviseur van de Democraten. Zijn boeken zijn belangrijke referentiewerken op het vlak van geopolitiek.

Bronnen

[1] The Economist, 25 februari 2012, p. 9.
[2] “The defence minister has repeatedly dismissed the chances of heavy Israeli casualties, saying there was ‘no chance’ that an Iranian military response would kill more than 500 Israelis.” Financial Times, 28 februari 2012, p. 6.
[3] “Even a successful Israeli strike might thus delay Iran’s progress by only three or four years, while strengthening its resolve. An American attack might gain five years or even ten.” The Economist, 25 februari 2012, p. 22.
[4] “Such an attack would give it ample excuse to do so, taking its entire programme underground and focusing it on making bombs as soon as possible.” The Economist, 25 februari 2012, p. 22.
[5] “We are the strongest power within a 1,500-km radius. We should talk like a power, act like a power and win the fruits of being a power.” The Economist, 11 februari 2012, p. 36.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!