Guinee kampt met water- en elektriciteitstekorten
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Drinkwater -

Guinee kampt met water- en elektriciteitstekorten

CONAKRY — Guinee kampt met problemen in de water- en elektriciteitsvoorziening voor de bevolking, waardoor de economische ontwikkeling geremd wordt. Er is een nieuw project om de problemen op te lossen, maar niet iedereen is enthousiast.

donderdag 1 maart 2012 14:32
Spread the love

Guinee heeft meer neerslag dan welk ander land in West-Afrika ook. Het land staat bekend als de watertoren van de subregio. De regionale hoofdrivieren de Niger, de Senegal en de Gambia zijn alledrie binnen de landsgrenzen te vinden. De vele rivieren en aftakkingen zouden belangrijke waterbronnen moeten zijn voor de landbouw en waterkrachtcentrales.

Maar ondanks die aanwezige natuurlijke bronnen, kampt het land met zijn 10,6 miljoen inwoners met gebrekkige elektriciteitsvoorziening en gebrek aan schoon water. Met hulp van internationale geldschieters werkt Guinee aan het verbeteren van de water- en elektriciteitsvoorziening in de hoofdstad Conakry en daarbuiten.

Slecht management

Opeenvolgende regimes hebben water en elektriciteit beloofd, maar de problemen bleven bestaan. In mei 2009 lanceerde de militaire regering van destijds een campagne om bronnen te boren in de armere buurten van Conakry. Dat project leverde echter niet de gewenste resultaten op, door gebrek aan financiering en corruptie.

In een recent rapport van het ministerie van Energie staat dat de elektriciteitsvoorziening in het land te kampen heeft met aftandse apparatuur, hoge productiekosten, hoge schulden en gebrek aan goede managers.

De nieuwe regering van Guinee, die eind 2010 gekozen werd, doet met het Vierde Guineese Waterproject een nieuwe poging een einde te maken aan de stroomuitval en watertekorten.

Het project wil de productie-infrastructuur, transport en opslag van water verbeteren. Ook moeten vijftienduizend openbare kranen en bronnen opgeknapt worden. In de buurt Kakimbo in de hoofdstad worden vier nieuwe bronnen geboord.

Papa Koly Kourouma, de minister van Energie, zegt dat het project voor 2015 alle 33 stedelijke gebieden in het land bereikt moet hebben. Inwoners van Conakry moeten beschikking krijgen over 63 liter schoon water per dag. Momenteel is dat 40 liter. In andere steden moeten mensen dagelijks 55 liter per persoon krijgen. Het project, dat 11,7 miljoen euro kost, wordt deels betaald door de Islamitische Ontwikkelingsbank.

Moord

Er wordt ook gewerkt aan verbetering van het elektriciteitsnetwerk in Conakry. Dat project wordt medegefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. De kosten bedragen ongeveer 197 miljoen euro.

Ramatoulaye Barry, sociologiestudent aan de Universiteit van Conakry, vraagt zich af of de projecten daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden. “Ik hoop dat het iets oplevert en dat mensen niet langer hun frustratie op een gewelddadige manier uiten. In januari is een politieman vermoord omdat de stroom uitviel tijdens de eerste wedstrijd van ons nationale voetbalteam voor de Afrikacup in Gabon.”

Madamy Touré van de niet-gouvernementele organisatie Guinee is Terug zet vraagtekens bij de plannen zelf. “Bronnen zijn een tijdelijke oplossing”, zeg hij. “Maar tijdelijke oplossingen worden doorgaans permanente oplossingen in dit land.” Tourés groep wil betere, permanente oplossingen, zoals een modern waterleidingsysteem.

Rachid Sylla, een ingenieur die gespecialiseerd in het boren van bronnen, waarschuwt dat de huidige plannen ook nadelen hebben. “Als er op bepaalde plaatsen veel water wordt opgepompt, kunnen gebouwen verzakken”, zegt hij. “Het leger heeft al eerder bronnen geboord zonder eerst de benodigde technische studies uit te voeren. Ik hoop dat deze regering zorgvuldiger te werk gaat.”

take down
the paywall
steun ons nu!