China en Rusland bouwen grootste fabriek voor lithiumbatterijen
Nieuws -

China en Rusland bouwen grootste fabriek voor lithiumbatterijen

China en Rusland bouwen samen de grootste fabriek voor lithiumbatterijen ter wereld. De installatie in Novosibirsk moet een half miljoen batterijen per jaar produceren.

vrijdag 30 december 2011 17:16
Spread the love

Lithium-ion batterijen worden gebruikt in allerlei producten, van mp3-spelers over laptops tot elektrische voertuigen, en de vraag stijgt elk jaar. Reden genoeg voor het Russische staatsbedrijf Rusnano en het Chinese Thunder Sky om samen een gooi te doen naar marktdominantie.

Hun joint-venture Liotech opende in het Siberische Novosibirsk een fabriek met een oppervlakte van bijna 4000 vierkante meter, 500 werknemers en een productiecapaciteit van 500.000 tot 1 miljoen batterijen per jaar voor verschillende toepassingen.

Chinees overwicht

Liotech is voor 49,999 procent eigendom van Rusnano, en voor 50,0001 procent van Thunder Sky, maar in de praktijk is het Chinese overwicht veel groter. “Op het eerste gezicht lijkt de Siberische fabriek van Liotech een voorbeeld van Russische industrie, innovatie en expertise”, schrijft de krant Moscow Times. “Maar alle machines zijn gemaakt door Chinese bedrijven, al het ruwe materiaal voor de batterijen komt uit China, en alle afgewerkte producten zijn bestemd voor de Chinese markt.”

Volgens Rusnano-baas Anatoli Tsjoebajs was er geen andere keuze. “Toen we met dit project begonnen, begrepen we meteen dat alle productiefaciliteiten voor batterijen in Rusland ouderwets waren”, zegt hij. “We waren radicaal achterop.”

Rusnano hoopt de afhankelijkheid van de Chinese partner op termijn te verminderen. Het wil niet alleen op zoek gaan naar andere afnemers, maar over enkele jaren ook met Russische materialen werken.

take down
the paywall
steun ons nu!