Nieuws -

Japanse moeders demonstreren tegen kernenergie

TOKIO - Japanse vrouwen zijn in de afgelopen maanden zeer actief geworden in de strijd tegen kernenergie. Ze eisen meer openheid over het stralingsgevaar van de in maart verwoestte kerncentrale Daiichi in Fukushima en sluiting van andere centrales.

donderdag 22 december 2011 18:15
Spread the love

Japanse vrouwen zijn in de afgelopen maanden zeer actief geworden in de strijd tegen kernenergie. Ze eisen meer openheid over het stralingsgevaar van de in maart verwoestte kerncentrale Daiichi in Fukushima en sluiting van andere centrales.

“Moeders zijn actief bij verschillende protestbewegingen die willen dat de kerncentrales in Japan gesloten worden”, zegt Aileen Miyoko Smith, hoofd van Green Action, een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor duurzame energie.

Meer dan honderd demonstranten, overwegend vrouwen, hebben deze week een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de Commissie voor Nucleaire Veiligheid. Ze overhandigden een verklaring waarin wordt opgeroepen tot een transparant onderzoek naar het ongeluk en een permanente sluiting van alle kerncentrales in het land.

Meer dan 150.000 mensen kunnen nog steeds niet naar huis vanwege de straling in de omgeving van Fukushima. Er is bewijs dat de radioactieve vervuiling zich verspreid heeft naar rijst en groenten in nabijgelegen landbouwgebieden. Ook zijn er besmette babyvoedingsproducten gevonden in de supermarkten.

Welvaart

Groepen vrouwen trotseren intussen de winter en hebben een tentenkamp opgezet bij het ministerie van Economische Zaken. Hier willen ze tien maanden en tien dagen demonstreren, de periode die in Japan traditioneel staat voor een zwangerschap.

“Met onze protesten willen we pleiten voor een hergeboorte van de Japanse samenleving”, zegt Chieko Shina, een van de deelneemsters. “Er is een fundamentele verandering nodig. De autoriteiten moeten economische groei niet boven de veiligheid van de bevolking stellen.”  

Experts zien de protesten als een mijlpaal voor de jonge Japanse sociale bewegingen, die lang veroordeeld waren tot de kantlijn omdat in Japan de nadruk sterk lag op het creëren van welvaart door hard werken en het bereiken van succes.

“Deze demonstraties laten zien dat gewone mensen echt geen kernenergie meer willen. Er gaat ook een andere boodschap van de protesten uit, namelijk dat we de regering niet meer vertrouwen”, zegt Takanobu Kobayashi, manager van Matsudo, een netwerk van burgerbewegingen.

Gezondheidsrisico’s

Het wantrouwen is vooral ontstaan doordat de meltdown van de Fukushima-reactors niet direct openbaar werd gemaakt. Daardoor heeft de bevolking in de buurt van Fukushima grote gezondheidsrisico’s gelopen.

De Japanse autoriteiten hebben deze week een plan aangekondigd voor het afbreken van het  verwoeste Fukushima Daiichi-complex.

“De eerste fase van het onder controle brengen van de centrale is bereikt. De regering wil Fukushima in de komende dertig tot veertig jaar weer veilig maken”, zei Goshi Hosono, minister van Nucleaire Energie.

take down
the paywall
steun ons nu!