Europese crisis besmet economie in Latijns-Amerika
Nieuws -

Europese crisis besmet economie in Latijns-Amerika

BUENOS — De crisis in Europa en de VS begint de Latijns-Amerikaanse economie te besmetten. Voor 2012 wordt een flinke groeivertraging voorspeld, de zwaarste in tien jaar.

donderdag 22 december 2011 15:34
Spread the love

De groeivertraging wordt volgend jaar een van de belangrijkste problemen voor de Latijns-Amerikaanse economie, zegt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instelling.

De economische groei bedroeg 5,9 procent in 2010, dit jaar zal ze 4,3 procent bedragen, zegt de Cepal in haar jaarrapport. Als de crisis in de Europese Unie en de Verenigde Staten aanhoudt, zal de Latijns-Amerikaanse groei volgend jaar verder vertragen tot 3,7 procent.

Vooral Brazilië vertraagt

Vijf landen konden dit jaar nog mooie cijfers voorleggen: Panama (groei van 10,5 procent), Argentinië (9 procent), Ecuador (8 procent), Peru (7 procent) en Chili (6,3 procent). Maar Brazilië, de motor van de Latijns-Amerikaanse economie, realiseerde een groei van nauwelijks 2,9 procent, een vertraging die de hele regio beïnvloedt.

De Cepal ziet volgend jaar een licht herstel voor Brazilië, met een groei van 3,5 procent, maar de meeste andere landen zullen het dan minder goed doen dan dit jaar.
Cepal-secretaris Alicia Bárcena rekent volgend jaar op een herstel van Japan, dat volgens de prognoses het meest dynamische van de rijke landen zal worden, “maar als de zaken in Europa nog achteruitgaan, dan zal dat een zeer grote impact hebben op de regio.”

Verloren decennium voor EU

Bárcena vreest dat het een “verloren decennium” wordt voor de Europese Unie. Ze plaatst vraagtekens bij de Europese anticrisismaatregelen omdat die “zich richten op een budgettaire bijsturing en niet op een beleid dat groei stimuleert.” In de Verenigde Staten bedreigt de “politieke blokkering” het economische herstel op korte termijn, zegt Bárcena.

Latijns-Amerika doet het in verhouding minder slecht dan de rest van de wereld, omdat zijn export van mineralen, voedingsmiddelen en olie het nog altijd goed doet. En omdat de meeste Latijns-Amerikaanse landen een begrotingsoverschot hebben, is er marge voor corrigerende maatregelen, al is die kleiner dan in 2010, zegt Bárcena.
Laagste werkloosheidspercentage

Latijns-Amerika sluit 2011 af met een werkloosheidspercentage van 6,8 procent, het laagste in twintig jaar. De armoede daalde met een 1 procentpunt, maar de extreme armoede steeg een half procentpunt door de stijgende voedselprijzen.

Bárcena pleit voor een “verdieping van de intraregionale handel en meer investeringen in infrastructuur die de landen met elkaar verbinden.” Die uitspraak is een schot voor de boeg van de Mercosur, de Zuid-Amerikaanse douane-unie, waarbinnen Argentinië en Brazilië steeds meer hun markten afschermen

take down
the paywall
steun ons nu!