Nieuws, Samenleving, Racisme, België, Place saint-lambert, Massamoordenaar, Column, Bloedbad Luik, Nordine Amrani, Mehdi, Nathan -

Mehdi verloor tegenover Nordine Amrani

Hij was 15. Student aan het Collège Saint-Louis. Wij hebben elkaar misschien wel gekruist op school en dat bezorgt me de daver op het lijf. Wanneer het over hem gaat in de Franstalige kranten, dan wordt hij steevast 'Nathan' genoemd. Ik vraag me af waarom. En dan wordt me plotseling duidelijk dat ik weet waarom. (Oriane Marie M reageert op de vele racistische reacties in de Franstalige media)

vrijdag 16 december 2011 11:35
Spread the love

Iedereen weet het. Het behoort niet tot de mogelijkheden om een Mehdi op de slachtofferlijst te laten prijken. Dit detail, zo onbetekenend voor de journalisten in staat van oorlog, is voor mij de schande voorbij. Jouw beeld werd bezoedeld. Jouw beul had het ongeluk niet als Jan Janssens door het leven te gaan, maar als Nordine Amrani.

Je moest eens weten, Mehdi, hoe het sinds 13 december racistische commentaren regent, hoe haatdragend mensen worden in de aanwezigheid van haat en van wal steken over die landen waar ook zij mensen zoals jij zouden moeten bombarderen. Ik kies ervoor om jou graag te zien in plaats van die man te haten. Hij is die aandacht niet waard. De haat had met hem moeten sterven. Maar neen. Een deel van de bevolking kiest ervoor om de herinnering aan jou te schofferen.

Want wie zou jou, met je getaande huidje, vanaf nu niet een donkere blik toegeworpen hebben op straat, mocht je niet bij de slachtoffers gehoord hebben. Wie van jouw familieleden zal niet voor terrorist uitgemaakt worden eens hun rouw vergeten. Jij bent hier geboren, net als hij. Maar jij dealde geen cannabis, jij schafte je geen FAL van FN Herstal aan ondanks een voorwaardelijke invrijheidsstelling, jij ambieerde de gevangenis niet, noch de verrijking door middel van drugs of wapens. Jij wilde gewoon een diploma.

Mehdi, ze hebben je tot Nathan moeten omdopen. En ze tonen overal de foto van je moordenaar in plaats van de jouwe. Want een Arabische terrorist klinkt ‘logisch’, maar een Arabisch slachtoffer niet. En bovendien, wie zegt me dat je Arabisch was? Het scheen alleen maar zo en schijn volstaat.

De onschuldigen en de moordenaars hebben een gemeenschappelijk punt. Of ze nu zwart, wit, rood of bruin zijn, ze blijven onschuldigen en moordenaars. Moge dit nooit vergeten worden. Ik hang jouw beeld op, Mehdi. Niet dit karkas van geweld.

Want ik kies niet voor de haat voor de moordenaar, maar voor de liefde voor het slachtoffer. Mijn kaarsje brandt voor jou, en voor Pierre, en voor de oude dame en voor de baby, op dezelfde manier, wanneer anderen op jouw arme graf verwerpelijk gif gaan spugen. Rust in vrede Mehdi. Ik betuig mijn steun aan alle families, ook al vrees ik dat de jouwe er vanaf vandaag meer nood aan zal hebben dan anderen. En dat maakt me droef.

Jouw glimlach had geen kleur.

Oriane Marie M

Oriane Marie M is animator van slam- en schrijfateliers.

(Vertaling uit het Frans: Sandra Fol)

Oriane Marie M wenst mee te geven dat ze de tekst schreef in reactie op Franstalige media en op de vele racistische opmerkingen op de fora van die media.

take down
the paywall
steun ons nu!