Opinie, Column -

Beste N-VA, wij zullen niet stoppen met wijzen op de oorlogsmisdaden van Israël

Jan Jambon (N-VA) laat Vrede vzw en DeWereldMorgen screenen naar aanleiding van publicaties over wat er gaande is in Palestina. Dat voelt best intimiderend aan, maar wij zullen niet stoppen met te wijzen op de oorlogsmisdaden van Israël. Een goed functionerende democratie heeft namelijk nood aan een kritisch middenveld.

vrijdag 20 oktober 2023 16:22
Spread the love

 

Een bijzondere dag op het werk gisteren. Minister Jambon (N-VA) zal DeWereldMorgen en Vrede vzw doorlichten omwille van publicaties over de situatie in Palestina, zo konden we in de krant lezen.

Dat gebeurt op vraag van Marius Meremans van N-VA die aangeeft dat we actief kant kiezen in het conflict. Ik zou meneer Jambon, meneer Meremans en bij uitbreiding de hele N-VA, geheel in eigen naam, graag het volgende laten weten:

Bart De Wever, jullie voorzitter, heeft het recht om Israël “de kant van het licht” te noemen. Fysiek misselijk word ik van die uitspraken, maar hij heeft het recht om ze te doen.

Ook hebben jullie het recht om tot vervelens toe in de media te komen klagen over ‘woke‘ en ‘cancel culture‘, ook al zijn er weinig mensen wiens meningen zo dominant aanwezig zijn in het maatschappelijk debat als die van jullie.

Het probleem, beste N-VA, is dat jullie graag ook het recht zouden willen hebben om jullie mening te uiten zonder tegengesproken te worden. Wel, dat recht heb je in een goed functionerende democratie nu eenmaal nooit.

In een goed functionerende democratie heb je te maken met kritische middenveldorganisaties. En goede democraten gaan die niet intimideren omdat ze een andere mening aan bod laten komen dan de hunne. 

Dus ja, die screening voelt best wel intimiderend aan. Niet dat we ons op korte termijn grote zorgen maken over de screening. Niet dat we ons grote zorgen maken over die screening op zich, maar we zien wel een tendens en we zien in het Hongarije van Orban waar die naartoe kan leiden.

Maar neen, wij gaan absoluut niet stoppen met wijzen op de oorlogsmisdaden van Israël. Natuurlijk kiezen wij kant in dit conflict. Dat is, zoals steeds, de kant van de mensenrechten en het internationaal recht. Iemand moet het doen, beste N-VA, want op jullie kunnen we daarvoor jammer genoeg niet rekenen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!