Verslag, Nieuws, Wereld -

Indiaas protest tegen sponsor Olympische Spelen klinkt steeds luider

BHOPAL — Het Indiaas Olympisch Comité zal de protesten van de slachtoffers van de gasramp in Bhopal overbrengen aan de organisatoren van de Zomerspelen in 2012 in Londen. De slachtoffers willen dat het Amerikaanse Dow Chemicals geschrapt wordt als sponsor. Voorlopig willen de organisatoren daar niet van weten, maar in India wordt de protestbeweging steeds sterker.

maandag 5 december 2011 16:42
Spread the love

Dow Chemical financiert de productie van een artistieke bekleding uit kunststof die het Olympisch stadion zal verfraaien. Dow kocht in 2001 het eveneens Amerikaanse Union Carbide, de eigenaar van de pesticidenfabriek in Bhopal waaruit in 1984 een dodelijk gas ontsnapte dat aan 15.000 mensen het leven kostte en nog veel meer mensen verminkte. De slachtoffers vinden dat Union Carbide niet voldoende schadevergoeding betaald heeft, en dat Dow verdere tegemoetkomingen tegenhoudt.   

Boycot de Spelen

Zaterdag blokkeerden duizenden actievoerders het treinverkeer in Bhopal om hun eisen kracht bij te zetten. Het Indiaas Olympisch Comité heeft er intussen mee ingestemd het protest langs officiële weg in Londen kenbaar te maken.

De actievoerders krijgen nog veel meer steun in India. Shivaraj Singh Chauhan, de premier van de deelstaat Madhya Pradesh waarin Bhopal ligt, heeft de Indiase minister van Sport Ajay Maken een brief geschreven waarin hij vraagt dat India de Spelen in Londen zou boycotten als Dow het evenement kan blijven sponsoren.

Verscheiden Indiase sportsterren scharen zich ook achter de actie. 21 Indiase atleten hebben het Londense organisatiecomité gevraagd Dow als sponsor te schrappen. “Ze zijn weggekomen met moord. Ik protesteer tegen de verwoesting waarvan ons volk het slachtoffer is geworden”, zegt de loopster Ashwini Nachappa. “De Spelen moeten plaatsvinden,” oordeelt Dhanraj Pillay, de voormalige kapitein van de Indiase hockeyploeg, “maar kan het Olympisch Comité niet van sponsor wisselen? Als dat bedrijf miljoenen kan uitgeven aan sponsoring, dan moeten ze toch ook de slachtoffers kunnen betalen die tot vandaag lijden?”

Ook vervuiling aanpakken

Dow houdt vol dat het nooit betrokken is geweest bij het beheer van de fabriek in Bhopal, en dat Union Carbide al zijn verplichtingen is nagekomen door de uitbetaling van 470 miljoen dollar (350 miljoen euro) aan schadevergoedingen. Die regeling werd goedgekeurd door het Indiase hooggerechtshof.

Maar de overlevenden van de ramp vinden dat Union Carbide en Dow ook de vervuiling van de grond en het grondwater rond de fabriek moeten aanpakken. Volgens een studie die in 2009 werd uitgevoerd door het gerespecteerde Centrum voor Wetenschap en Milieu is het grondwater in een straal van 3 kilometer rond het bedrijfsterrein vervuild met pesticiden.

Ook in Groot-Brittannië maakt het protest al wat los. De Britse schaduwminister voor de Olympische Spelen, Tessa Jowell, heeft de openbaarmaking geëist van alle documenten die verband houden met de goedkeuring van Dow als sponsor van de Zomerspelen. “We kunnen beter een stadion hebben dat niet bekleed is dan een stadium dat gewikkeld is in de voortdurende controverse rond de sponsoring door Dow”, motiveerde Jowell haar aanvraag.

– – – – – – – –
Auteur: Sujoy Dhar

take down
the paywall
steun ons nu!