Verslag, Nieuws, Wereld, Tmd, Anders Behring Breivik -

Killer Breivik over zijn ideologische wortels

Anders Behring Breivik, de man die minstens 93 mensen vermoordde, gaat in een 1516 bladzijden tellend egodocument uitvoerig in op zijn ideologische inspiratiebronnen. Hij citeert uitvoerig Fjordman en Paul Belien (bloggers bij The Brussels Journal). Ook Dalrymple duikt een paar keer op.

zondag 24 juli 2011 19:38
Spread the love

Breivik werkte naar eigen zeggen negen jaar aan zijn ‘project’: vijf jaar om te studeren, drie jaar om zijn compendium te schrijven en dan nog één jaar om de slachtpartij voor te bereiden.

Het compendium is een samenraapsel van 1516 bladzijden. Breivik legt er zijn ideologische wortels bloot, bundelt essays van zijn favoriete islamhaters en legt uit hoe hij tot zijn lugubere plan kwam. Om alles samen te vatten interviewt hij zichzelf op het eind nog eens uitvoerig. Het compendium bevat verder nog een CV en een pak biografische gegevens over zijn familie en vriendenkring.

Op het einde staat een dagboek van het laatste jaar waarin Breivik de grondstoffen en wapens verzamelt voor zijn aanslag. Aanvankelijk is er een maandelijkse update, maar de frequentie verhoogt naarmate de datum die hij gekozen heeft voor zijn raid, nadert.

De laatste notitie schrijft hij op 22 juli om 12u51. Het document werd het laatste aangepast om 13u23. Twee uur later ontplofte de autobom. Nog eens anderhalf uur later komt Breivik aan op het eiland waar de jongeren kamperen.

Bekende islambashers

Wie het wereldje van de islamhaters wat volgt, komt bekende namen tegen: Bat Ye’or, Daniel Pipes en de Belg en medewerker van Wilders Paul Belien en websites als jihadwatch, Gates of Vienna en The Brussels Journal. 

De ultieme inspiratiebron van Breivik is trouwens een ijverige blogger van The Brussels Journal. Het gaat om de anonieme Noor Fjordman. Breivik nam tientallen stukken van Fjordman op in zijn compendium.

“I really felt a connection to Fjordmans essays. He is most likely the most talented right wing essay writer in Europe”, schrijft Breivik.

Ook de ondertitel van zijn compendium “A European declaration of independence” vond Breivik bij Fjordman. Die publiceerde vier jaar geleden het artikel ‘Native Revolt: A European Declaration of Independence’ op The Brussels Journal van Paul Belien.

De theorie die Breivik haalde bij de bovenvermelde schrijvers kan makkelijk samengevat worden. Gedreven door anti-amerikanisme en beïnvloed door het communisme hebben de Europese leiders een verbond gesloten met de Arabische wereld. Migratie werd aangemoedigd en de ideologie van het multiculturalisme maakte opgang. Antisemitisme werd getolereerd en Europa gedroeg zich sindsdien vijandig tegenover Israël.

De islam – eerder een politieke ideologie dan een religie – wil de hele wereld veroveren. Een gematigde islam bestaat niet. Volgens Breivik is het zelfs overbodig om te spreken over islamofascisme. “De islam is zelf al een vorm van fascisme”, schrijft hij.

De islam voert ook een demografische oorlog. Terwijl Westerse vrouwen aangemoedigd door het feminisme en de sociale zekerheid (nog twee zo’n ‘verderfelijke marxistische uitvindingen’) steeds minder kinderen krijgen, worden de moslims generatie na generatie talrijker.

Breivik legt daarmee ook uit waarom hij geen aanslag pleegde op een moslimdoelwit. Zijn grootste vijand zijn de Westerse collaborateurs die de deur openzetten voor de islam. Het culturele marxisme ligt volgens Breivik aan de oorsprong van alle problemen. Culturele marxisten maken van alle minderheden slachtoffers en schenken hen privileges.

Dalrymple

Ook de Britse psychiater en schrijver Theodore Dalrymple duikt in die context op in het compendium van Breivik. Niet alleen omdat ook Dalrymple vindt dat de islam een alles of niets-religie is. Dalrymple wordt er bij gesleurd als chroniqueur van de zelfvernietiging van de Westerse maatschappij. Westerlingen worden verzwakt door hun verslaving aan de sociale zekerheid. Ze kunnen niet meer voor zichzelf opkomen, zo luidt het.

Wat kan je doen tegen die islamisering, vraagt Breivik zich af. Een democratische oplossing is niet meer mogelijk, meent hij. Culturele marxisten voeren moslims in zodat ze onoverwinnelijk worden in verkiezingen. Het roept herinneringen op aan de argumenten die Filip Dewinter gebruikte om zijn verkiezingsnederlaag in de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 goed te praten. 

Volgens Breivik blijft alleen nog gewapend verzet over. En ook daarvoor vindt hij inspiratie bij zijn favoriete denkers. “Jihad is waged by military, political, financial, demographic and diplomatic means. The defence against Jihad has to be equally diverse”, zo citeert hij Fjordman.

Of nog: “Ordinary citizens should arm themselves immediately since crime and violence is spreading fast throughout the Western world”, aldus Fjordman.

Ook dat is een bekend thema bij die eerder genoemde islamhaters. Paul Belien schreef na de moord op Joe Van Holsbeeck: “Indien de staat zijn onderdanen en hun kinderen niet langer kan of wil beschermen, is het de plicht van de burgers om dat zelf te doen. Nood breekt wet. De herders hebben hun gezag verloren. Bekijk de videobeelden van de roofdieren die op de loer liggen in Brussel Centraal en besef dat niemand ons zal verdedigen als wij het zelf niet doen. Wie op de politie(k) rekent voor bescherming, is zo goed als dood.”

Burgeroorlog

Breivik nam de wapens op. Net als Fjordman denkt hij dat het binnen enkele decennia tot een burgeroorlog komt. Indien goed voorbereid kan die burgeroorlog in 2083 uitmonden in een nationalistische en anti-marxistische coup in Europa. De eerste fase begint volgens Breivik nu al.

In fase 1 van de herovering van Europa moeten er volgens Breivik aanslagen gepleegd worden. “The primary purpose of shock attacks is not necessarily to cause as much infrastructure/personnel damage as possible (with the exception of harming as many category A and B traitors as possible) but to rather sow terror in the hearts of our enemies and everyone supporting them, thus inflicting massive ideological damage.”

Breivik doet dat naar eigen zeggen als lid van een ridderorde die in 2002 werd opgericht. Hij zou zijn medestrijders één keer in Londen en twee keer in de Baltische staten ontmoet hebben. Bij die laatste ontmoeting waren er volgens Breivik 25 à 30 aanwezigen uit verschillende landen waaronder ook de Benelux.

Waanbeelden? De politie zal nog veel werk hebben om te onderzoeken wat er allemaal klopt van de beweringen van Breivik.

Breivik anticipeerde ook op de reacties op zijn gruweldaad. Hij vreest dat ze hem zullen afschilderen als een eenzame gek. “It is a deliberate strategy to avoid revealing the truth, and the attackers political motives”, aldus Breivik.

Hij vindt het ook goed dat uiterst rechtse politici als Wilders en Rasmussen zijn daden afkeuren. “They have to condemn us at this point which is fine. It is after all essential that they protect their reputational shields”, schrijft Breivik.

Breivik brengt Belien, Wilders en Fjordman op zijn minst in verlegenheid. We weten nu dat sommige islamhaters ook overgaan tot daden. Dat sommigen kreten als ‘geef ons wapens’ letterlijk nemen. In Oslo raakte ook de islamofobie definitief haar onschuld kwijt.

take down
the paywall
steun ons nu!