Onvoorspelbaar weer maakt het landbouwers steeds moeilijker
Nieuws, Wereld -

Onvoorspelbaar weer maakt het landbouwers steeds moeilijker

ATHENS — Door extreme weerfenomenen en veranderende weerpatronen komt de landbouw steeds meer onder druk te staan. Landbouwers en experts vragen zich af of de landbouw de wereld nog wel van voedsel kan blijven voorzien.

donderdag 7 juli 2011 15:01
Spread the love

Wendy Johnston, die 40 hectare landbouwgrond heeft in Athens, in de Amerikaanse staat West Virginia, maakt zich grote zorgen over de veranderende weerpatronen. “Dit jaar kenden we een trage start. Vorig jaar konden we planten in april, dit jaar hadden we regen, koude en zelfs enkele dagen sneeuw in april. Het weer is zeer onvoorspelbaar geworden, dat is het echte probleem.”

In april zijn veel weerrecords gebroken in de Verenigde Staten. Door bijna 300 tornado’s en 5400 extreme weerfenomenen kwamen 337 mensen om. Volgens het Nationaal Klimaatdatacentrum hebben de VS nooit eerder zulke extreme weersomstandigheden in één maand gezien. Het centrum van het land kampte bovendien met droogte, bosbranden en overstromingen langs de Mississippi.

Landen met voedselimport kwetsbaar

Op 31 maart waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties al dat de geleidelijke klimaatwijziging een catastrofale impact kan hebben op de voedselproductie. Het rapport stelde dat de voedselproductiesystemen en de ecosystemen waarvan ze afhangen, zeer gevoelig zijn voor klimaatschommelingen. Vooral de arme bevolking in landen die van voedselimport afhangen, is kwetsbaar. Nu al stijgen de voedselkosten overal ter wereld, ook in de rijke landen, als gevolg van de klimaatwijziging, zegt de FAO.

“China zal naar verwachting jaarlijks 240 miljoen ton voedsel moeten invoeren tegen 2030 als gevolg van de industrialisering die landbouwgrond opslokt, de bevolkingsaangroei en de vraag naar meer vlees in plaats van rijst”, zegt William Ryerson, voorzitter van het Population Media Center en het Population Institute in de VS. Studies geven aan dat ook India, dat nu voedsel exporteert, tegen 2030 30 miljoen ton per jaar zal moeten invoeren.

“De totale landbouwhandel in de wereld is momenteel goed voor 200 miljoen ton graan of graanequivalent, en die hoeveelheid daalt aangezien de uitvoerende landen steeds meer hun eigen voedselproducten consumeren”, Ryerson. “De groeiende vraag naar voedselimport door groeiende economieën zoals China zal bijna zeker de prijs voor voedsel opdrijven de komende dertig jaar. Daardoor zullen elders vrijwel zeker meer mensen van honger sterven.”

Geen lente meer

Wie zelf niet zijn eigen voedsel kweekt, weet niet wanneer bepaalde gewassen beschikbaar zijn, zegt landbouwer Wendy Johnston. “De dingen die mensen op bepaalde momenten verwachten, zijn er nu vaak niet meer. Normaal hebben we in juni veel sla, erwten en pompoenen maar door de veranderende weerpatronen zal de pompoen later zijn, en door de hitte hebben we de sla opnieuw moeten planten, waardoor ze ook later zal zijn.”

“We hebben geen lente meer. In mei heeft het veel geregend en was het koud. Maar de week voor Memorial Day (de laatste maandag van mei) was het 11 graden en regende het, en de week nadien was het 33 graden.”

Johnston zegt dat de landbouw dit soort grote, plotselinge temperatuurswisselingen niet aankan. “Ik herinner mij als kind dat er een geleidelijke overgang was van winter naar zomer. Ik denk niet dat we dit nu meemaken.”

take down
the paywall
steun ons nu!