In Congo verspreidt zich een cholera-epidemie
Nieuws, Afrika, Samenleving - Christof Godderis

In Congo verspreidt zich een cholera-epidemie

De Congolese autoriteiten hebben officieel aangekondigd dat er vier nieuwe provincies zijn waar cholera zich verspreidt. Tot nog toe zijn op verschillende plaatsen langs de Congostroom al 2.787 mensen besmet en zijn 153 doden gevallen.

vrijdag 1 juli 2011 15:03
Spread the love

De epidemie begon zich in maart te verspreiden vanuit Kinsangani naar twee andere provincies en heeft nu al de buitenwijken van Kinshasa bereikt. Daar werden de eerste gevallen gemeld op 20 juni. Het noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen in Congo heeft daarom verschillende cholerabehandelingscentra geopend.

In de Kisangani in de Oostprovincie, waar de uitbraak begon, heeft Artsen Zonder Grenzen in april en mei meer dan 1.000 patiënten behandeld. Momenteel woedt de ziekte vooral in de stad Bolobo in de provincie Bandundu. Daar heeft Artsen Zonder Grenzen een cholerabehandelingscentrum met 70 bedden heeft opgezet en al 639 mensen behandeld tussen 13 juni en 26 juni. 16 mensen zijn gestorven.

In de Evenaarsprovincie zijn in de hoofdstad Mbandaka de voorbije twee weken 84 gevallen en 9 doden gemeld. Sinds 27 juni heeft Artsen Zonder Grenzen patiënten behandeld in het algemene referentieziekenhuis van Mbandaka en er een cholerabehandelingscentrum van 50 bedden geopend.

In de buitenwijken van Kinshasa, waar al 13 gevallen zijn gemeld, opent Artsen Zonder Grenzen straks een cholerabehandelingscentrum. Dat moet niet allen dien om patiënten te behandelen, maar ook om zowel medisch als niet-medisch personeel op te leiden. Artsen Zonder Grenzen werkt samen met het Congolese ministerie van Gezondheidszorg om de plaatsen te identificeren waar de nood het hoogst is.

“In de haven van Kinshasa vertrekken en komen dagelijks duizenden mensen toe. Als de epidemie zich zou verspreiden in de stad, zijn de gevolgen voor de bevolking rampzalig”, waarschuwt Luis Encinas, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk preventieve maatregelen te nemen. We moeten de verspreiding van de ziekte controleren en elke patiënt snel behandelen.”

De drie grote oorzaken die een verspreiding van cholera bemoedigen zijn vandaag aanwezig in Congo de overbevolkte steden en het gebrek aan hygiëne en drinkbaar water. Bovendien is de ziekte al aanwezig in verschillende wijken. “Alle voorwaarden voor een explosie van de ziekte zijn aanwezig. Dit is hoogst onrustwekkend,” zegt Laurence Sailly, medisch hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Congo.

In een land waar het gezondheidssysteem in elkaar is gestuikt, komt deze uitbraak bovenop alle andere medische noodsituaties waarmee de bevolking kampt. In verschillende provincies woedt onder meer een mazelenepidemie.

Christof Godderis

Christof Godderis is persverwantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen

take down
the paywall
steun ons nu!