Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Politieke crisis -

1 jaar politieke crisis: “Huidige democratie is als een koets op de E40”

Vergeet de G8 of de G20. Om België uit de politieke crisis lanceren 25 burgers de G1000. Het initiatief werd al omschreven als Wikipedia-politiek. De G1000 moet zuurstof pompen in het politieke debat. “Verkiezingen hebben ooit de democratie mogelijk gemaakt, maar nu lijken ze de democratie in de weg te staan”, zegt David Van Reybrouck, één van de initiatiefnemers.

vrijdag 10 juni 2011 16:08
Spread the love

De G1000 moet een “interface tussen massa en macht” worden. Het gaat om een initiatief van “25 jonge, onafhankelijke burgers uit alle hoeken van het land”. Onder hen mensen schrijver David Van Reybrouck, politicoloog Dave Sinardet, presentatrice Francesca Vanthielen en directeur van de Zinneke Parade Myriam Stoffen.

Van juli tot november komt er een onlinebevraging om te weten te komen waar de burger van wakker ligt. Op 11 november wordt er in Tour en Taxis een burgertop georganiseerd. Met 1000 burgers die een goede afspiegeling van de nationale bevolking moeten vormen, wordt daar onder begeleiding van experten een dag lang gediscussieerd over de grote uitdagingen waar onze democratie mee kampt.

Vervolgens gaat een kleinere groep burgers met de besluiten van de burgertop aan de slag. Zij proberen dieper te graven en tegen april 2012 met concrete oplossingen voor de dag te komen.

G1000 is niet het eerste burgerinitiatief sinds ons land in een diepe politieke impasse verzeild raakte. Academici richtten de Paviagroep en Re-Bel op. Voor kunstenaars is er Niet in onze naam. Jongeren trokken onder de paraplu van Shame! de straat op.

“Al die initiatieven zijn belangrijk want ze tonen een bredere betrokkenheid. Maar wij proberen een stap verder te gaan. Het zal iets minder frivool zijn en gaat de ironie voorbij. Het is ook meer gericht op participatie. Democratie is te belangrijk om alleen aan politici over te laten”, zegt David Van Reybrouck.

Het verschil met eerdere initiatieven is ook dat G1000 niet vertrekt bij de communautaire tegenstellingen maar wel bij de vaststelling dat onze democratie grote gebreken vertoont. “We werken met een ouderwets systeem in een veranderde wereld. We rijden met een koets op de E40”, zegt Van Reybrouck. Hij heeft het zelfs over de “dictatuur van de verkiezingen”.

De moderne politicus wordt elke minuut van de dag belaagd door haastige media die overal zoeken naar conflicten en mondige burgers die hun mening geven op sociale media. “Nooit eerder was de burger zo mondig – en tegelijk zo machteloos. Nooit eerder was de politicus zo zichtbaar – en tegelijk zo radeloos”, zo staat in het manifest van de G1000.

Interface spelen tussen massa en macht en burgers daadwerkelijk met elkaar laten praten, is dat niet traditioneel de rol van het middenveld? Van Reybrouck: “Alle grote middenveldorganisaties zijn op de hoogte van onze plannen. Maar ook zij hebben het soms moeilijk. Ook hun leden zitten op Facebook en Twitter.”  

Volgens van Reybrouck moeten we ook niet vrezen dat een groep technocraten de macht zal overnemen. “De initiatiefnemers bepalen niet wat het resultaat is. Wij bepalen evenmin de agenda. Bij de G1000 kleven wij een sticker op onze mond.”

Meer informatie vanaf zaterdag te vinden op www.g1000.org

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!