Ontruiming van de Plaça de Catalunya, vrijdag 27 mei 2011 (foto: acampadabcnfoto, Flickr)
Verslag, Nieuws, Wereld, Spanje, Barcelona, Spanish revolution, Plaça de Catalunya, 15 mei-beweging, Spaanse revolutie, Indignadosbeweging -

Gewelddadige ontruiming Plaça de Catalunya, vrijdag 27 mei 2011 (1)

zaterdag 28 mei 2011 17:00
Spread the love

BARCELONA – Vrijdag 27 mei werd de Plaça de Catalunya met geweld ontruimd door de Catalaanse politie. Hierbij vielen minstens 121 gewonden. De politie verdreef de geweldloze demonstranten met wapenstok en rubberkogels van het plein.

Actievoerders in verschillende Spaanse steden protesteren reeds twee weken tegen de heersende werkloosheid, de falende regering, de bescherming van de economische elites, de onredelijke eisen van Europese Unie en IMF en uit onvrede over het slecht functioneren van het huidige democratisch systeem.

Felipe Puig, de minister van Binnenlandse Zaken van de regio Catalunya, verklaarde dat de ontruiming noodzakelijk was om redenen van “hygiëne en veiligheid”.

Maar, zaterdag 28 mei strijdt FC Barcelona tegen Manchester United om de titel in de Champions League.

Bij winst voor Barça is traditioneel het plein, meer bepaald de Canaletasfontein ten zuiden ervan, aan het begin van de Ramblas, het middelpunt van feestende supporters.

Blijkbaar wilde men het plein tegen dan graag vrij hebben. Een goede reden om de protesten hardhandig trachten te breken, moet de overheid gedacht hebben.

Echter, nadat de demonstranten verdreven waren, keerden duizenden actievoerders terug naar het plein. Ze verwijten de politie het gebruik van buitensporig geweld.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!