Nieuwe start voor Obama na dood Bin Laden
Nieuws, Wereld -

Nieuwe start voor Obama na dood Bin Laden

WASHINGTON — Een week nadat Amerikaanse Special Forces Osama bin Laden doodden in zijn geheime verblijf in Abbottabad in Pakistan, kan de Amerikaanse president Barack Obama zich verheugen in een groeiende populariteit en een verandering van zijn imago.

maandag 9 mei 2011 13:22
Spread the love

De vraag is wat Obama gaat doen met het nieuwe politieke kapitaal dat hij heeft verworven. Wat dat aangaat, krijgt hij een heel aantal gratis adviezen – variërend van het versneld terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, tot het doordrukken van zijn eigen vredesplan voor Israël en de Palestijnen en het onder druk zetten van de Republikeinen om de belastingen te verhogen en zo het begrotingstekort te verkleinen.

“Het einde van Bin Laden geeft Obama een zeldzame kans een nieuwe start te maken”, meent Leslie Gelb, emeritusvoorzitter van de Council on Foreign Relations (CFR). “Het geeft hem de macht om moeilijke zaken voor elkaar te krijgen.”

Timide politicus

Uit opiniepeilingen die zijn gehouden na de operatie in Pakistan, blijkt dat ongeveer 50 procent van de Amerikanen het beleid van Obama goedkeurt – een sterk verschil met de 40 tot 45 procent waarnaar hij langzaam was afgezakt voor de operatie.

Marktonderzoeksbureau Gallup, dat donderdag een peiling publiceerde die gehouden was over een periode van drie dagen, constateerde dat de goedkeuring voor de president met 6 procent was gestegen in de dagen na de operatie waarbij Bin Laden omkwam.

Hoewel dat een bescheiden stijging is vergeleken met de 35 procent die George W. Bush ten deel viel na de terroristische aanslagen van 9/11 op het World Trade Center en het Pentagon, zijn zelfs rechtse commentatoren het erover eens dat Obama zich meer politiek relevant heeft gemaakt. Dat komt vooral omdat hij heeft afgerekend met het alom heersende gevoel dat hij een voorzichtige, zelfs timide, politicus is die instinctief de veiligste politieke weg kiest en zich neerlegt bij de afnemende buitenlandse macht van de VS.

“Dat laatste idee heeft een flinke dreun gekregen toen Obama de operatie tegen Bin Laden goedkeurde en daarbij voor de meest riskante optie koos: een face-to-face-confrontatie met Amerikaanse commando’s – in opdracht van de president van de Verenigde Staten”, schreef E.J. Dionne, politiek columnist van de Washington Post, deze week.

Een aanval met een drone of een luchtaanval zou minder riskant zijn geweest voor de Amerikaanse militairen en het zou ook minder gênant zijn geweest voor het Pakistaanse leger, dat nog steeds wordt gezien als essentieel in de strijd tegen de taliban en zijn bondgenoten.

Een flink aantal analisten wees er deze week op dat de aanpak van Obama aantrekkelijk zou zijn geweest voor zijn voorganger Bush.

“Het meest opvallend aan Obama’s strijd tegen het terrorisme is dat die sterk lijkt op die van Bush, tot consternatie van links”, schreef de neo-conservatieve krant Wall Street Journal. De krant waarschuwde verder tegen elke vorm van onderhandeling met de taliban en tegen vervroegde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

take down
the paywall
steun ons nu!