35 uur later: niet helemaal op bestemming
 

“We zaten ongeveer 35 uur op de boot. Zondagnamiddag rond een uur of vier kwamen de Canarische eilanden in zicht. Plots zagen we een speedbootje. De kapitein dacht dat het een politieboot was en raakte in paniek. Hij stuurde de boot naar het dichtstbijzijnde eilandje.”

 

Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Vluchtelingen, Dossier:vluchtelingen - Loris De Filippi

Italië moet opvang van vluchtelingen, asielzoekers en migranten uit o.a. Libië dringend verbeteren

Artsen Zonder Grenzen vraagt dat de Italiaanse overheid de opvang van nieuwe vluchtelingen uit Noord-Afrika verbetert, in het bijzonder voor kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen, onbegeleide minderjarigen en slachtoffers van geweld.

dinsdag 3 mei 2011 14:56
Spread the love

Vorig weekend landden twaalf boten met in totaal 2.665 vluchtelingen, asielzoekers en migranten aan boord op de Italiaanse kust. Nog eens 715 anderen werden gered uit een andere boot. Op negen van die boten zaten mensen die op de vlucht waren voor het conflict in Libië. Voor de overgrote meerderheid van hen was de opvang door de Italiaanse overheid volstrekt ontoereikend.

Met de oorlog in Libië was te voorspellen dat er nog duizenden mensen meer zouden vluchten

”Het aantal boten dat hier aankomt stijgt in de zomer altijd, en met de oorlog in Libië was te voorspellen dat er nog duizenden mensen meer zouden vluchten. Maar de Italiaanse overheid blijft ad-hoc en totaal onaangepast reageren”, zegt Rolando Magnano, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Italië. ”Dit weekend zat de overheid plots zonder droge kleren en water voor mensen die in shock en onderkoeld toekwamen. Honderden mensen moesten buiten slapen, anderen lagen in overbevolkte centra. Op vuile matrassen, zonder handdoeken, zeep of dekens. Dat is onaanvaardbaar.”

De vluchtelingen van vorig weekend kwamen bij de meer dan 27.000 anderen die Italië dit jaar al bereikten. Velen werden door het geweld in Noord-Afrikaanse landen aangezet om de gevaarlijke reis over zee te wagen. De voorbije maanden kwam de meerderheid van de vluchtelingen uit Tunesië, maar het aantal mensen uit Libië stijgt snel. Zij zijn meestal van Ethiopische, Somalische of Eritrese afkomst. Ze zijn eerst het geweld in hun thuisland ontvlucht, en daarna onmenselijke gevangschap of extreem geweld in Libië.

Hun lijden duurt gewoon voort wanneer ze hier aankomen.

”Mensen uit Libië vertellen over bedreigingen en geweld. Sommigen werden beschoten of geslagen, anderen zagen hun vrienden sterven voor hun ogen”, zegt Rolando Magnano. ”Ze vertellen over de gruwelijke omstandigheden in de opvangcentra in Libië, waar 65 mensen opgesloten zaten in een klein kamertje zonder water. Ze waren gedwongen om water uit het toilet te drinken om te overleven. Anderen zagen familieleden verdrinken tijdens de gevaarlijke boottocht naar Italië. Maar hun lijden duurt gewoon voort wanneer ze hier aankomen. Angst en depressie nemen nog toe. Sommige vrouwen vertellen ons dat ze te bang waren om te slapen, om zich om te kleden of om naar het toilet te gaan omdat ze niet gescheiden waren van de mannen.”

Gisteren zaten 1.200 migranten opeengepakt in het Centro di Socorso e Primo Accoglienza op Lampedusa, dat een capaciteit heeft van 800 mensen. Migranten en vluchtelingen worden na een paar dagen normaalgezien doorgestuurd naar andere opvangcentra in Italië. Italië heeft volgens de Europese standaarden de plicht om asielzoekers die slachtoffer geweest zijn van geweld speciaal te behandelen, met medische zorg en psychologische bijstand. Maar daar komt Italië op dit moment helemaal niet aan tegemoet.

Risico’s op depressie, angst en wanhoop.

Mannen en vrouwen worden niet gescheiden en mensen krijgen onvoldoende informatie over hun rechten en over de procedures. Kinderen en alleenstaande minderjarigenworden vastgehouden in gesloten centra die op gevangenissen lijken. Een eerdere analyse van de mentale gezondheid in de centra door Artsen Zonder Grenzen in april wees op de risico’s op depressie, angst en wanhoop. Die zijn deels te verklaren door het leven in onzekerheid en in onaanvaardbare omstandigheden.

Terwijl in Europa de politieke discussies over migranten en vluchtelingen aanhouden, zullen boten blijven aankomen en zullen mensen onnodig blijven lijden. Italië moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en de nodige maatregelen nemen om een correcte en humane opvang te verzekeren voor mensen die geleden hebben en aankomen op haar kusten.

Loris De Filippi is Directeur Operaties bij Artsen Zonder Grenzen

take down
the paywall
steun ons nu!