Verslag, Nieuws, Milieu, België -

Elektriciteit 72 euro duurder en dan weet u nog niet alles

Gezinnen betalen voortaan gemiddeld 72 euro meer voor hun elektriciteit. Dat heeft de Creg, de federale energiewaakhond beslist. De verhoging komt er omdat distributienetbeheerder Eandis de subsidies voor zonnepanelen doorrekent aan de gezinnen en kleine bedrijven. Als dat u niet kwaad genoeg maakt, hieronder nog enkele cijfers.

donderdag 31 maart 2011 17:11
Spread the love

“Wie geld heeft, kan het zich veroorloven om in zonnepanelen te investeren. Maar de grote meerderheid kan dat niet. Toch draaien zij op voor de kosten van de maatregel”, zo vat Ivo Mechels van Test-Aankoop de situatie samen.

Er komen boze reacties. Om die verontwaardiging wat te voeden, hier nog enkele onontbeerlijke cijfers.

– 75 tot 90 procent van de factuur van groene stroom wordt afgewenteld op gezinnen en kleine bedrijven.

– Grote bedrijven zijn goed voor 2 procent van de installaties voor zonne-energie, maar door hun grote oppervlakte leveren ze wel de helft van alle stroom uit zonne-energie in Vlaanderen en hebben ze dus recht op de helft van de subsidies.

– In 2008 ging 80 procent van de subsidies voor energiebesparingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar gezinnen in Ukkel en St-Lambrechts-Woluwe (de gemeenten met een hoger aandeel rijke inwoners). De 17 armere gemeenten moesten het met de overblijvende 20 procent doen.

– In Vlaanderen zijn 100.000 gezinnen voor hun elektriciteit aangewezen op de distributienetbeheerder omdat ze hun facturen bij Electrabel of Luminus niet meer konden betalen. Ook zij zullen die 72 euro moeten ophoesten.

– Eandis keert jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro uit aan haar aandeelhouders. Electrabel bezit een derde van de aandelen.

– De afgeschreven kerncentrales leveren Electrabel een winst op van 2 tot 2,3 miljard euro (de zogenaamde nucleaire rente), zo becijferde de Creg. De centrales werden tussen 1971 en 2003 door de elektriciteitsverbruikers versneld afbetaald via verhoogde tarieven. De aandeelhouders van Electrabel worden nu slapend rijk dankzij die financiële inspanningen van de Belgische gezinnen en bedrijven.

– De energie die deze centrales produceren is goedkoop – 20 tot 28 euro per megawattuur – maar wordt door Electrabel duur verkocht: aan 50 euro per megawattuur. Een winst van 150 procent, alstublieft.

– In 2010 kostte de elektriciteit in België 14,5 cent per kilowattuur. In onze buurlanden is dat slechts 11,9 cent. 

– Vorig jaar werd elektriciteit 6 procent duurder. De prijs van gas steeg zelfs met 21 procent. In onze buurlanden was dat respectievelijk 2,7 en 6,6 procent.

– In ons land betaalt de industrie bijna 40 procent meer voor energie dan in Frankrijk, het land dat via Electrabel-moederbedrijf GDF Suez de Belgische energietouwtjes in handen houdt.

– In 2009 betaalde Electrabel 0,04 procent belastingen op een aangegeven winst van 1,55 miljard euro. Dat is een fiscale korting van 526,5 miljoen euro.

– De regering legt de eigenaars van kerncentrales een monopoliebelasting op van 250 miljoen euro. Electrabel vecht die belasting aan. De energiereus kan de taks nochtans aftrekken van de winstbelasting.

(cijfers afkomstig van ABVV, Creg, SP.A, PVDA en Groen!)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!