Argentinië beschermt 1,6 miljoen hectare kust
Nieuws, Wereld -

Argentinië beschermt 1,6 miljoen hectare kust

BUENOS AIRES — In Argentinië slaan overheid, ecologisten en ondernemers de handen in elkaar om 1,6 miljoen hectare waardevol kustgebied te beschermen. Het gaat om 43 zones, die samen een van de meest productieve en best beschermde ecosystemen ter wereld vormen.

dinsdag 29 maart 2011 17:02
Spread the love

De 1,6 miljoen hectare, die voor de helft uit zee en voor de helft uit land bestaat, strekt zich uit over een afstand van bijna 5000 kilometer langs de Atlantische kust, van Punta Rasa in de oostelijke provincie Buenos Aires tot het zuidelijke Beaglekanaal.

Sommige zones herbergen unieke diersoorten. Zo verblijft de helft van alle Magelhaenpinguïns (Spheniscus magellanicus) ter wereld er, en is dit de enige plaats waar de zuidelijke reuzenstormvogel (Macronectes giganteus) zich voortplant.

Nu zijn de beschermde delen te versnipperd. In oktober is Argentinië een programma gestart om er een aaneengesloten zone van te maken. Dat moet een betere bescherming en een efficiënter beheer garanderen.

Gedurende vier jaar zullen de betrokken gouverneurs, burgemeesters en de nationale ministeries van Milieu, Visserij, Toerisme en Buitenlandse Zaken hierover met elkaar overleggen. De leiding is niet in handen van de regering maar van een niet-gouvernementele organisatie, de Stichting Patagonia Natural, met financiering van het Wereldmilieufonds (GEF) en het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

Pan American Energy

Grote bedreigingen voor het gebied zijn de oliewinning, de visserij, het toerisme (met onder meer cruiseschepen) en de vervuiling door huishoudelijk en industrieel afval, zegt Guillermo Caille, technisch coördinator van het project.

De overheid heeft de laatste twintig jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar in de privésector is nog heel wat werk aan de winkel, zegt Caille. In het project wil men daarom nadrukkelijk samenwerken met de bedrijven.

“Wie voordeel haalt uit de diensten van een ecosysteem, moet ook bijdragen tot het behoud ervan”, zegt Caille.

Het Argentijns-Chinese bedrijf Pan American Energy nam de handschoen op. Experts van het bedrijf kregen twee jaar geleden al een opleiding van Patagonia Natural over de impact van hun activiteiten op het milieu. Onderzoeksschepen kregen twee waarnemers van het bedrijf aan boord om het effect op zeezoogdieren te bestuderen, zegt Elena Vicente, milieuverantwoordelijke van Pan American Energy. In een volgende fase gaan deskundigen van de stichting een olieboorplatform van het bedrijf monitoren.

Ook ondernemer Gerardo Dietrich van het visserijbedrijf Alpesca, een filiaal van de Zuid-Afrikaanse groep Irvin & Johnson, doet mee. “Deze projecten zijn nuttig omdat ze een diepgaander kennis van de omgeving mogelijk maken.”

take down
the paywall
steun ons nu!