Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Nigeria, Forbes, Aliko Dangote -

Aliko Dangote uitgeroepen tot rijkste Afrikaan

Een vast onderdeel in de beeldvorming van het ‘duistere Afrika’ is denken dat iedereen er arm is. Maar waar er armoede is, is er ook rijkdom en extreme armoede en extreme rijkdom gaan altijd hand in hand – capitalism at its best. De Nigeriaanse zakenman Alhaji Aliko Dangote is afgelopen week door Forbes uitgeroepen tot rijkste man van Afrika.

maandag 14 maart 2011 13:07
Spread the love

Forbes, het tijdschrift dat extreme rijkdom verheerlijkt, heeft de Nigeriaanse zakenman Alhaji Aliko Dangote uitgeroepen tot de rijkste man van Afrika. Op fenomenale wijze klom de Nigeriaan in de tabel van extreme rijken van plaats 456 naar 55. Hij beschikt over een kapitaal van 13,8 miljard dollar. Zijn fortuin steeg zomaar even met 557 procent.

Hij is nu rijker dan de Zuid-Afrikanen Nicky Oppenheimer van De Beers en Johann Rupert van de Richemontgroep. Dangote is nu zelfs rijker dan Mark Zuckerberg van Facebook. Voormalig Nigeriaans minister van federaal territoriumkapitaal, Nasir El-Rufai meldt fier dat Dangote de trots van Afrika is en de ultieme bevestiging dat de “Nigeriaanse geest een excellente geest is. Geloof het vandaag en voor altijd.” (1)

Aliko Dangote werd in 2008 voor het eerst in de Forbeslijst opgenomen. Hij zou toen over een fortuin van 3 miljard dollar beschikken. Merkwaardig genoeg verloor de man tijdens de economische crisis van 2008 2,1 miljard en toch stijgt zijn persoonlijk fortuin op astronomische wijze tot 13,9 miljard dollar.

Dangotegroep

Volgen wie volgen kan. Als verjaardagcadeau trakteerde Dangote zich nog onlangs op een Bombardier-vliegtuig van 45 miljoen dollar. Een kwestie van op regelmatige basis Londen aan te kunnen doen.

Aliko Dangote is een rijk man in een land waar de meerderheid van de bevolking in abjecte armoede leeft. De economische groei heeft er tot op heden enkel voor gezorgd dat nu ook zakenmannen extreem rijk kunnen worden in Nigeria.

Aliko Dangote staat aan het hoofd van de Dangotegroep, die zich bezighoudt met vrachtvervoer, voedsel- en cementproductie. Het is vooral de cementproductie die hem superrijk heeft gemaakt.

Volgens Dangote is investeren in Afrika niet moeilijk. Buitenlandse investeerders zijn volgens hem welkom en als ze de voorwaarden niet accepteren, dan kan er nog altijd over gediscussieerd worden. (2)

bronnen:
(1)  Dangote is Africa’s richest man with $13.8bn: http://odili.net/news/source/2011/mar/10/1003.html
             of: http://www.forbes.com/profile/aliko-dangote
(2)  The Next Brazil: http://www.dangote-group.com/mediaroom/press/DangoteInterview.pdf

take down
the paywall
steun ons nu!