Samenleving, Cultuur, België, Stampmedia, De Tekenbende, Illustrator, Nick Claes, Open illustratorendag, Provinciaal Hogeschool Limburg -

Moeizame zoektocht naar werk voor jonge illustrator

Ondanks twijfels over de toekomstperspectieven van het beroep toch kiezen voor je passie. Dat deed Nick Claes. Hij studeerde in juni 2010 af als illustrator en is nu op zoek naar werk. “Er is te weinig geweten over mijn beroep. Veel mensen doen er wat lacherig over.”

donderdag 10 maart 2011 21:21
Spread the love

Nick Claes studeerde Grafisch Ontwerp aan de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL). Hij koos als specialisatie Illustratieve Vormgeving. Hij vertelt dat veel mensen een vreemde kijk hebben op zijn beroep: “Ze nemen het niet serieus. ‘Oh, jij tekent mannetjes’, krijg ik dikwijls als reactie. Maar illustreren is vooral uitbeelden, veel meer dan tekenen alleen. Voordat ik mijn studies begon, tekende ik niet bijzonder goed, maar ik heb mijn talent gaandeweg ontplooid”, vertelt Claes.

Bijberoep

Claes studeerde vorig jaar af en is al een tijdje op zoek naar een baan. “De zoektocht naar werk verloopt chaotisch omdat ik alles zelf moet uitzoeken. Op school kregen we weinig tot geen tips om onze weg op de arbeidsmarkt te vinden. Op dit moment ben ik op zoek naar een halftijdse baan, zodat ik kan illustreren in bijberoep. Dan vallen de sociale lasten lager uit.”

Woordvoerder Dirk Selis van de PHL begrijpt de kritiek van Claes: “In de opleiding besteden we inderdaad te weinig aandacht aan het beroepsleven en de mogelijkheid om zelfstandige te worden. Maar het is niet aan de opleiding om de student ook na zijn studie een leidraad voor te houden. Een school staat in voor een degelijke vorming, niet voor de verdere carrière van de student.”

Jezelf verkopen

Claes laat het hoofd niet hangen. “Als beginnend illustrator moet je jezelf promoten. Samen met twee andere illustratoren richtten we een blog op, ‘De Tekenbende’. Ik diende mijn portfolio al bij meerdere uitgeverijen in. Sommigen laten zelfs nooit iets horen. Uitgeverij Clavis richt een open illustratorendag in om nieuw werk te beoordelen en jong talent te ontdekken. “Maar als illustrator kan je op die dag moeilijk opvallen tussen de vele andere kandidaten”, volgens Claes.

Commerciële stijl

Iedere illustrator heeft zijn eigen stijl, maar moet die aanpassen aan de werkgever. “Op school werden we vrijgelaten in onze stijl. Maar uitgeverijen willen graag leesbare, kindvriendelijke tekeningen in een commerciële stijl. Weinigen durven een experimentele stijl aan. Jammer, maar begrijpelijk”, vindt Claes.

Illustrator in hart en ziel

Ondanks zijn moeilijke zoektocht heeft de jonge illustrator geen spijt van zijn studiekeuze. “Als je iets wil bereiken moet je soms even ploeteren. Ik ben altijd gemotiveerd gebleven. Ik kom er wel. Illustreren is mijn passie. Het laat me niet los.”

© 2011 – Stampmedia/XIOS – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!