Total België betaalt de volgende vijf jaar geen belastingen op de ingevoerde olie, ter waarde van 6,5 miljard euro in 2009 (bron Knack)
Nieuws, Politiek, België, Politie, Justitie, Fiscus, Koekelberg, Het land van de 1000 schandalen, Schandaal -

Fernand Koekelberg en nog veel erger

Ruim 90.000 euro voor een misplaatste lobbyreis is veel geld. Tientallen miljoenen euro die men weigert te innen, dat is veel meer geld. Miljarden euro die men weggeeft, dat is onwaarschijnlijk veel meer geld. En waar gaat alle aandacht naartoe? Juist ja, naar die 90.000 euro.

zondag 6 maart 2011 22:06
Spread the love

Bij de politietop loopt één en ander fout, zoveel is duidelijk. Het geld van de samenleving wordt er niet altijd zo goed besteed. Het is niet meer dan terecht dat media, samenleving en politiek daar mee bezig zijn. En het is een goede zaak wanneer daar ook gevolgen van komen en een baas zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Het aantal grote fiscale fraudedossiers dat verjaart, is amper nog te tellen.

Bij een aantal magistraten op Justitie loopt nog veel meer fout dan bij de politietop. Vooral als het gaat om het geld van de samenleving. Het aantal grote fiscale fraudedossiers dat verjaart, is amper nog te tellen. De overheid loopt zo vele tientallen miljoenen euro mis. De uitleg, soms niet meer dan een truc, van zogenaamde procedurefouten is al te doorzichtig. Magistraten die zich daaraan zo makkelijk laten vangen en toestaan dat deze fraude verjaart, zijn Justitie niet waardig. Zij zijn zowel de bevoegde minister, parlement als samenleving een ernstig antwoord schuldig – wanneer gaan deze machten die justitie eens echt op de rooster leggen? Want de scheiding der machten bestaat niet om sommige magistraten hun verantwoordelijkheid te laten ontvluchten en het land op te lichten.

Het is intussen gerechtvaardigd de hypothese naar voren te schuiven dat sommigen bij Justitie ofwel worden bedreigd, ofwel zijn omgekocht, ofwel worden gechanteerd, ofwel totaal onbekwaam zijn… want in een democratie waar Justitie naar behoren werkt, kan er onmogelijk zoveel grote fraude verjaren.

In dit land kan een groot bedrijf met de fiscus afspreken geen belastingen meer te moeten betalen op 6,5 miljard euro

Bij de fiscus trachten ze nu het onklopbaar gewaande falen van Justitie te verbeteren. Want wat het weekblad Knack vorige week onthulde, is zo mogelijk nog veel erger. Het is voor wie belastingen wil ontduiken namelijk niet meer nodig om te frauderen in dit land. Toch niet als je een groot bedrijf bent. Dan kun je met de fiscus afspreken dat je geen belastingen meer moet betalen. Dat is toch niet mogelijk?

Toch wel, zo zijn Total België en de Belgische staat namelijk overeengekomen. Terwijl gewone mensen naar vermogen hun bijdrage leveren aan onze gezamenlijke spaarpot… moet Total België op de invoer van olie – ter waarde van 6,5 miljard euro in 2009 – de komende vijf jaar geen belasting betalen.

Ja, ongelooflijk maar echt waar, er zijn dus in dit land ambtenaren – in principe behoeders van het algemeen belang en daarvoor degelijk vergoed – die het zover drijven om zulk akkoord te sluiten. Dank je, Knack, voor dit speurwerk. Wie deze ambtenaren zover kreeg, is voorlopig nog niet bekend.

Begrijpt u waarom de media hier niet nog veel grotere heisa over maken dan over Koekelberg?

Begrijpt u waarom de media hier niet nog veel grotere heisa over maken dan over Koekelberg? Dagenlang, wekenlang, maandenlang als het moet.
Begrijpt u waarom de minister zijn administratie niet terechtwijst?
Begrijpt u waarom het parlement niet storm loopt met vragen allerhande, én met vertrouwensstemmingen, ook al is de regering ontslagnemend? Want zelfs daar hoort zulke minister niet langer in thuis.
Begrijpt u waarom er geen tienduizenden betogers zijn voor het ministerie van Financiën?

Bij zoveel laksheid verliezen meer dan 99 procent van alle mensen.

Wel, misschien valt er wel iets te begrijpen. In een land waar een energiebedrijf al vele jaren lang ongestraft de bevolking, de kleine en middelgrote bedrijven én de overheid mag pluimen voor een paar miljard euro – elk jaar opnieuw – in zulk land kan men echt niet verbaasd zijn dat het algemeen belang niet goed wordt behartigd.

De les die we voorlopig in dit land maar niet willen leren, is dat zoveel laksheid maar voordeel oplevert voor een miniem aantal mensen, en dat meer dan 99 procent erdoor is benadeeld.

Dirk Barrez is auteur van Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw Belgische affaires, met daarin o.a. heel wat fraudedossiers.

take down
the paywall
steun ons nu!