Egyptische geheime politie in het nauw
Nieuws, Wereld -

Egyptische geheime politie in het nauw

CAÏRO — De gevreesde Egyptische geheime politie, die het regime van Moebarak beschermden met arrestaties, folteringen en moorden, probeert koortsachtig bewijsmateriaal te vernietigen. Er gaan immers steeds meer stemmen op om de diensten niet alleen af te schaffen, maar ook de agenten te berechten.

zondag 6 maart 2011 20:30
Spread the love

De gevreesde Egyptische geheime politie, die het regime van Moebarak beschermden met arrestaties, folteringen en moorden, probeert koortsachtig bewijsmateriaal te vernietigen. Er gaan immers steeds meer stemmen op om de diensten niet alleen af te schaffen, maar ook de agenten te berechten voor hun daden.

Honderden betogers omsingelden zaterdag het hoofdkwartier van Amn Al- Dawla, de Egyptische veiligheidspolitie. De demonstranten wilden verhinderen dat er dossiers werden vernietigd die bewijzen bevatten van schendingen tegen de mensenrechten.

De betogers schreeuwden “Gerechtigheid, Gerechtigheid omdat ze op ons vuurden”. Tanks en pantservoertuigen verdedigden de gebouwen en de politieagenten. Binnen de muren werden stapels documenten verbrand. Betogers gebruikten ladders om over het hek te kunnen kijken, en sommigen slaagden erin om deels verbrande documenten te redden.

De documenten kunnen inzicht verschaffen in de manier waarop de veiligheidsdiensten straffeloos konden werken tijdens het dertig jaar durende bewind van Moebarak.

Ook in andere delen van het land braken gelijkaardige presten uit. Betogers eisten de afschaffing van de politiedienst nadat vrijdag bekend werd dat officieren documenten vernietigden.

Ooggetuigen vertelden aan de plaatselijke tv-zender in Alexandrië dat agenten die in het nauw gedreven waren, het vuur openden op betogers. Daarbij vielen minstens drie gewonden.

Angst voor veiligheidspolitie

Een afschaffing van de Veiligheidspolitie zou de tweede belangrijkste overwinning zijn voor de Egyptische revolutie, nadat president Moebarak op 11 februari de macht afstond. Amn Al-Dawla vertoont gelijkenissen met de Savak, de veiligheidsdienst van de Iraanse Shah in de jaren zeventig.

De angst voor de veiligheidspolitie werd er goed ingepeperd. Duizenden Egyptenaren werden ontvoerd en gemarteld door de dienst, waarvan de exacte omvang en het budget geheim blijven.

Er werden geen overheidsbenoemingen gedaan zonder goedkeuring van Amn Al-Dawla. Politieke activisten riskeerden op zijn minst een verbod om naar het buitenland te reizen. Jonge legerofficieren werden bewaakt om te verzekeren dat ze trouw waren aan Moebarak. Overal werden spionnen geplaatst, inclusief winkelcentra en sportclubs, om de publieke opinie in de gaten te houden.

Foltering

Egyptenaren vertellen over een obsessieve controle. Schoolmeester Sayed Al-Gazzar vertelt hoe zijn broer Khaled drie dagen vastgehouden werd omdat hij geen identiteitskaart droeg. “Hij kwam buiten als een ziek man met mentale problemen door de folteringen”, zegt Al-Gazzar. “We zijn een jaar van dokter naar dokter gegaan om een behandeling te vinden voor hem. Maar hij stierf een jaar later en liet een vrouw en drie kinderen na. Ze hebben hem vermoord.”

Op Facebook en Twitter wordt opgeroepen om de kantoren van de geheime politie te omsingelen om de belangrijke documenten te beschermen. De Coalitie van de Revolutie van 25 januari, een losse coalitie van jonge leiders van de opstand, dreigt met sit-ins in het hele land als het leger de Amn Al-Dawla niet ontbindt. “We willen niets minder dan de eliminatie ervan”, zegt de groep in een verklaring. “We zullen de druk opdrijven en de Egyptenaren oproepen op straat te komen.”

Nieuwe betogingen kunnen tot nog meer geweld leiden, omdat Amn Al-Dawla goed bewapend is en de agenten in het verleden niet hebben geaarzeld om geweld te gebruiken tegen demonstranten.

take down
the paywall
steun ons nu!