Verslag, Nieuws, Afrika, Tunesië, Watmet -

Rappers vertolken woede Tunesische jeugd

Na vakbondsmensen en politieke opposanten zijn ook rappers het doelwit geworden van het Tunesische regime.

woensdag 12 januari 2011 21:15
Spread the love

Op donderdag 6 januari werd de 22-jarige rapper Hamada Ben Amor (online beter bekend als el Général) gearresteerd nadat hij een protestrapsong verspreidde via socialenetwerksites. In dat lied richtte hij zich tot de president: “President, uw volk is aan het sterven”. Hij rapte ook over de situatie van de werkloze jeugd. Hamada werd drie dagen later weer vrijgelaten. Het is niet duidelijk of dat komt door de massale online steun die hij kreeg.

“Rap is de stem geworden van de Tunesische jongeren”, zegt Malek Khemiri, zelf ook rapper bij de Tunesische band Armada Bizerte. “Het is een heel populaire muziekstijl die ingeburgerd is bij de Tunesische jeugd en het is ook de enige manier om hun mening te ventileren. Met socialenetwerksites als Facebook kan de muziek snel gedeeld en verspreid worden zonder dat je langs de officiële censuurkanalen moet passeren.”

“We sterven, hier!”

Malek Khemiri rapt veel over de sociaal-economische mistoestanden in zijn land. Armoede, onrecht, de ongelijke verdeling van de rijkdom, corruptie enzovoort…

Lak3y is ook een rapper en maakt deel uit van de groep Sounds of Freedom. Hij heeft een diploma computeranimatie, maar is al drie jaar werkloos. “We werken ons te pletter om ons diploma te halen, maar we blijven werkloos. Het heeft een enorme impact op onze moraal.”

De rapteksten gaan over angst voor werkloosheid en verglijding in armoede. Maar ze schreeuwen vooral de behoefte uit aan meer vrijheid. “Ik wil vrij zijn in mijn bewegingen, mijn uitdrukkingen. Ik wil vrij zijn zonder angst, want als je me mijn vrijheid geeft, zal ik mijn waarde en mijn eer hervinden,” rapt Lak3y in een nummer met de treffende titel Besoin d’expression.

Een behoefte die Lak3y zo verduidelijkt: “Ik ben jong, ik ben 24 jaar, ik heb nog niets beleefd in mijn leven, ik wil reizen, maar ik kan niets doen (…) Wij sterven hier!”

De cultuur van angst

Malek wil zich met zijn groep Armada Bizerta verzetten tegen de “cultuur van angst” die heerst in Tunesië. “Niemand praat over politiek op café uit schrik,” zegt de jonge rapper.

Ook in de muziekteksten wordt er amper over politiek gesproken. Ondanks de risico’s die hij loopt, illustreert hij dit in één van zijn teksten met de woorden: “Ik ben niet tegen het systeem, maar ik ben tegen de onderdrukking.”

Malek schreef ook een lied naar aanleiding van de zelfverbranding van de jonge groenteverkoper op 17 december, hét incident dat tot de protestbeweging heeft geleid. In het lied, getiteld Muziek van de revolutie, klaagt de rapper de slechte economische situatie aan. En hij rapt in het Engels: “Gast, niet stoppen, kom op voor je rechten. Stop niet, en je zult het licht zien. Het Tunesische volk betoogt, we kunnen praten, en een deel van onze verloren vrijheid herwinnen”, aldus Malek.

De door de rappers heroverde vrijheid van meningsuiting, blijft nog onder toezicht. Volgens Lak3y werd zijn fanpagina op Facebook en zijn profiel op Skyrock enkele maanden geleden even gecensureerd. En onlangs kreeg hij opnieuw een waarschuwing. “De politie kwam bij me over de vloer met een waarschuwing dat ik moest uitkijken.” Hij reageerde op deze pogingen om hem de mond te snoeren met de uitroep: “Ik moet meer rappen, rappen en nog eens rappen”.

take down
the paywall
steun ons nu!