(foto Indymedia UK)
Verslag, Nieuws, Europa -

15-jarige Britse scholier geeft toespraak van het jaar / van een generatie

De 15-jarige scholier Barnaby Raine beklom eind november het podium tijdens een conferentie in Londen en ontpopte zich meteen als één van de beste sprekers van zijn generatie. Een generatie die niet langer post-ideologisch is, zegt Raine. “We are no longer that generation prepared to sit back and take what ever they give us. We are now the generation at the heart of the fight back.”

zondag 12 december 2010 12:56
Spread the love


doc

Het Britse parlement keurde donderdag de verhoging van het inschrijvingsgeld aan de universiteiten (maal drie tot 10750 euro!) goed. Dat betekent niet het einde van het studentenprotest, voorspelt Barnaby Raine, een 15-jarige scholier.

“We are no longer that post-ideological generation. We are no longer that generation that doesn’t care, we are no longer that generation to sit back and take whatever they give us. We are now the generation at the heart of the fight back.”

Barnaby Rain was één van de studenten die tijdens een betoging in Londen urenlang werd ingesloten door de politie. “Door ons op te sluiten als vee denken ze dat we nooit meer naar een betoging zullen komen”, zei Barnaby Raine tijdens zijn toespraak.

“They can’t stop us demonstrating, they can’t stop us fighting back, and how ever much they try to imprison us in the streets of London, those are our streets. We will always be there to demonstrate, we will always be there to fight.”

De toespraak en het retorisch talent van Raine maakten indruk. Hij spreekt met veel emotie en bevlogenheid in een prachtig Engels. Dat is ook de science fiction-auteur en bekend blogger Cory Doctorow niet ontgaan. “This young man is one of the best speakers I’ve heard, and I salute his passion and his integrity”, schrijft hij op zijn blog.

Barnaby Raine komt niet helemaal uit het niets opduiken. Vanaf zijn dertiende is hij al woordvoerder van School Students Against the War.

Iedere generatie en iedere strijd heeft haar eigen woordvoerders. I have a dream van Martin Luther King of Don’t waste any time in mourning, organize van Joe Hill (de laatste woorden van deze Amerikaanse vakbondsman die in 1915 werd terechtgesteld).

Wordt Raine woordvoerder van een nieuwe ideologische generatie? Time will tell, maar van Raine gaan we zeker nog horen. 

Kijk, pink een traan weg en hoop:

take down
the paywall
steun ons nu!