Nieuws, Samenleving, Lokaal, Gent, Daniël Termont, Vrede, Vredesbeweging, Gent, Defensietop, Regenboogvlag -

Delegatie vredesbeweging ontmoet burgemeester Termont

vrijdag 17 september 2010 19:25
Spread the love

GENT – Op vrijdag 17 september heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) een kleine delegatie van de vredesbeweging ontvangen op het stadhuis.

Ze heeft symbolisch een grote regenboogvredesvlag overhandigd. Reden is de Europese defensietop die in Gent zal plaatsvinden op 23 en 24 september.

De vredesbeweging vraagt een stopzetting van de oorlog in Afghanistan, een einde aan de militarisering van Europa en de verwijdering van alle kernwapens.

Een platform van inmiddels 42 organisaties roept daarom op om vanaf 21 september 2010 – de internationale dag van de vrede – de vredesvlag uit te hangen en deel te nemen aan een vredesmanifestatie op 23 september in Gent (op ‘t Zuid, 19 uur). Meer info op http://www.stopoorlogstop.be

De burgemeester van Gent reageerde alvast positief op een open brief van de vredesbeweging aan het stadsbestuur. Hij kondigde aan dat de vredesvlag aan het stadhuis en een aantal officiële gebouwen zal wapperen.

De burgemeester zei in de gemeenteraad dat hij de defensieministers bij hun ontvangst zal uitleggen waarom Gent een vredesstad is en geen kernwapens wil. Ook het bisdom steunt de vlaggenactie en maakt dat zichtbaar met een grote vredesvlag aan de Gentse Sint-Baafskathedraal.

De reactie van de burgemeester op de vraag van de vredesbeweging is natuurlijk een positieve zaak, hoewel er toch ook kanttekeningen bij kunnen geplaatst worden.

Dezelfde burgemeester en verschillende van zijn diensten hebben namelijk na zijn aantreden de ‘oorlog’ verklaard aan anarchisten en krakers die reeds jaar en dag actief zijn in Gent. Daarbij was het laatste jaar verschillende keren sprake van politiegeweld dat door Termont werd goedgepraat.

Na de ontmoeting met de burgemeester is een kleine, maar kleurrijke karavaan met een ‘vredesmobiel’, getooid met vredesvlaggen, de stad ingetrokken om de bevolking warm maken om deel te nemen aan de acties en activiteiten van de vredesbeweging.

Hopelijk fleurt de stad volgende week op in de regenboogkleuren van de vredesvlag.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!