Cubaans vaccin tegen meningitis B al 20 jaar genegeerd
Verslag, Nieuws, Wereld -

Cubaans vaccin tegen meningitis B al 20 jaar genegeerd

HAVANA -- Twintig jaar nadat het effectief bleek, wordt het Cubaanse vaccin tegen meningitis B (hersenvliesontsteking) nog steeds genegeerd door rijke landen. In medische literatuur staat meestal dat er geen vaccin bestaat.

woensdag 8 september 2010 18:03
Spread the love

“Er zijn veel barrières op het gebied van regelgeving, obstakels die laboratoria soms zelf oprichten”, zegt de Cubaanse wetenschapper Concepción Campa, in de jaren tachtig hoofd van het onderzoeksteam dat het vaccin ontdekte.

VA-MENGOC-BC is het enige vaccin in de wereld tegen de ziekte die veroorzaakt wordt door meningokokken B. Sinds 1991 is het opgenomen in het Cubaanse nationale vaccinatieprogramma voor zuigelingen. Meningitis heeft sindsdien geen slachtoffers meer gemaakt op het socialistische eiland.

“Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen wordt het gebruikt, inclusief Brazilië, Argentinië, Uruguay, Colombia en enkele Centraal-Amerikaanse landen”, zegt Campa, voorzitter en directeur van het Finlay Institute. “Het vaccin krijgt nu meer erkenning dan in het begin, maar Europa gebruikt het nog niet.”

Het instituut doet ook onderzoek naar de ontwikkeling en productie van vaccins tegen meningitis A en C, leptospirose, difterie, tetanus, tyfus en kinkhoest.

Marketing

Uit een speurtocht op internet blijkt dat in Europese medische literatuur meestal gemeld wordt dat een vaccin tegen meningitis type B niet bestaat. “Dat komt omdat het vaccin moet concurreren met internationale farmaceutische laboratoria”, zegt Campa. “We hebben met enkele bedrijven gesproken, maar ze maken vanaf het begin duidelijk dat ze een commercieel bedrijf zijn en dat hun belangrijkste doel winst maken is. Daarnaast doen ze ook nog iets aan het verbeteren van de volksgezondheid.”

“Dat principe zet ons op achterstand. Wij stellen gezondheid voorop, niet de winst. En we hebben geen grote budgetten voor marketingcampagnes en het informeren van het publiek. We werken niet met verlies, dat kan niet, want je moet onderzoek doen en nieuwe producten ontwikkelen. Maar onze winsten zijn niet te vergelijken met die van internationale farmaceutische bedrijven.”

Afrika

Begin jaren negentig tekende Cuba een overeenkomst met Brazilië, gebaseerd op het meningokokken B-vaccin. Brazilië had grote hoeveelheden van het vaccin nodig. Cuba kon de ingrediënten daarvoor verschaffen, maar had niet de techniek in huis voor het volledige industriële proces en de verpakking van het vaccin in zulke grote hoeveelheden.

Door de samenwerking werd het vaccin goedkoper voor Brazilië en kon Cuba gebruik maken van het industriële proces in Brazilië.
 
In 2006 kreeg het Finlay Institute opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het anti-meningokokken A-C-vaccin te produceren, dat nodig was voor epidemische uitbraken in Afrika. “We zijn een partnerschap met Brazilië aangegaan en samen kwamen we door de WHO-kwalificatie”, zegt Campa.” Eind 2008 werd een nieuw gebouwde Cubaanse fabriek in gebruikt genomen. Momenteel wordt gewerkt aan anti-meningokokken W-134, een type dat grote impact heeft in Afrika. “Dat vaccin is bijna klaar, het zal klinisch getest worden in januari 2011.”

Het Finlay Institute heeft onderzoeksprojecten in Maleisië en sommige Europese landen, zoals Groot-Brittannië, Zweden, Zwitserland en Italië. In Latijns-Amerika lopen er onderzoeksprojecten in samenwerking met Chili, Mexico, Argentinië en Brazilië, dat nog steeds de belangrijkste productiepartner van Cuba is.

JS

take down
the paywall
steun ons nu!